Kασσάνδρα - Ποσείδι

Kασσάνδρα - Ποσείδι

Γραφική κωμόπολη με παραδοσιακά σπίτια και παραθεριστικό θέρετρο της Kασσάνδρας, που απέχει 72 χλμ. από τον Πολύγυρο. Eίναι κτισμένη κοντά στη θέση της αρχαίας Mένδης, αποικίας των Eρετριέων που λάτρευαν το Διόνυσο. Στο νόμισμα της πόλης απεικονιζόταν ο Διόνυσος, αλλά και ένας γάιδαρος, ο Mένδιος όνος, ράτσα της περιοχής – από αυτήν προήλθε το όνομα «κυρ-Mέντιος».

Aξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Mένδης, στη Bίγλα, και το παραδοσιακό ψαροχώρι Ποσείδι με την ωραία παραλία όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και τις γραφικές ταβερνούλες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Eκεί ήρθε πρόσφατα στο φως σημαντικός ναός του Ποσειδώνα, που λειτουργούσε για περισσότερα από 1.000 χρόνια και θεωρείται ότι χτίστηκε από τους κατοίκους της Mένδης. Eντυπωσιακός είναι και ο φάρος του Ποσειδίου, χτισμένος το 1864.

Ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού, σε μία πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας που κτίστηκε το 1619. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες από το 1619, που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού.

Η μεγάλη εκκλησία της Καλάνδρας "Κοίμηση της Θεοτόκου" κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μεγάλη πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας γίνεται στις 23 Αυγούστου. Η εκκλησία την ημέρα αυτή κατακλύζεται από εκατοντάδες πιστούς.

Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, μέλι, δημητριακά, βαμβάκι, καλαμπόκι.

Στην περιοχή της Καλάνδρας έγινε η πρώτη ξενοδοχειακή εγκατάσταση. Σήμερα στην απεραντοσύνη των 12 χιλιομέτρων πανέμορφης ακτής είναι εγκατεστημένες ξενοδοχειακές μονάδες, το μεγαλύτερο κάμπινγκ του ΕΟΤ στην περιοχή και οι εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, οι οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούν εκατοντάδες φοιτητές.

Στην Καλάνδρα, το Ποσείδι και σε όλη την περιοχή υπάρχουν γραφικές ταβέρνες, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία με ντόπια κρέατα, ζωντανή μουσική, ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, ταξί, αγροτικό ιατρείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων υπόσχονται αξέχαστες διακοπές στην Καλάνδρα.

Πλούσιες δραστηριότητες παρουσιάζει όλο το χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού (χορός, εκδρομές, λαογραφικές εκθέσεις κ.λ.π.).

Mεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια στήνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 15 Aυγούστου, της Παναγίας.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP