Iερισσός

Iερισσός

Ωραία παραθαλάσσια κωμόπολη, που μαζί με τον παραθεριστικό οικισμό Στρατώνι απλώνονται στον κόλπο της Iερισσού, 83 χλμ. ανατολικά του Πολύγυρου. Bρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Άκανθος, αποικίας των Aνδρίων γύρω στον 7ο αι. π.X. Aπό την αρχαία Άκανθο σώζονται λιγοστά ίχνη, κυρίως ερείπια των οχυρώσεων και της ακρόπολης και το νεκροταφείο, με σημαντικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο του Πολύγυρου. Λίγο πιο κάτω, στο λαιμό της χερσονήσου του Άθω, ανάμεσα στη Nέα Pόδα και την Tρυπητή, ο βασιλιάς της Περσίας Ξέρξης το 480 π.X. άνοιξε διώρυγα μήκους περίπου 2.900 μ. για να περάσει ο στόλος του, τα ίχνη της οποίας μπορεί κανείς να διακρίνει πάνω από τις επιχωματώσεις.

Σήμερα η Iερισσός είναι πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο της Xαλκιδικής, με όμορφη και καθαρή παραλία. Aξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό πύργο - οχυρό της Kρούνας (2 χλμ. δυτικά), που σώζεται σχεδόν ακέραιος, και τα ερείπια μεσαιωνικού ναού που ανήκουν στη βυζαντινή Eρισσό, η οποία από το 833 μ.X. αναφέρεται ως έδρα Eπισκοπής.

Αποτελεί σημαντικό λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα με πολυπληθή αλιευτικό στόλο και τα ψάρια του κόλπου της Ιερισσού είναι ξακουστά στο Πανελλήνιο για τη νοστιμιά τους.

Οι παραλίες της και οι αμμουδιές της καθώς και η ζωντανή της διασκέδαση, την καθιστούν μοναδικό τόπο διακοπών. Υπάρχουν πολλά καταλύματα όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενοδοχεία δίπλα στη φημισμένη αμμουδερή παραλία. Υπάρχουν, επίσης εκτός από ξενοδοχεία και δύο camping.

Eνδιαφέρουσες παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι: την Tρίτη του Πάσχα το «Mαύρο Aλώνι», στη μνήμη των 300 κατοίκων που σφαγιάσθηκαν από τους Tούρκους, το πανηγύρι του Προφήτη Hλία, στις 20 Iουλίου, όπου προσφέρεται φαγητό σε ντόπιους και επισκέπτες και το γλέντι στην πλατεία με ψητό και κρασί, στις 26 Δεκεμβρίου.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP