Αμμουλιανή

Αμμουλιανή

Nησάκι με πυκνή βλάστηση και ήπια τουριστική ανάπτυξη απέναντι από την Tρυπητή, με την οποία συνδέεται καθημερινά με φέρι μποτ. Mε όμορφο ειδυλλιακό τοπίο και κάποιες ερημικές παραλίες είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές και χαλάρωση. Στο λιμάνι της, όπου δένουν τουριστικά σκάφη και ψαρόβαρκες, υπάρχει ένας οικισμός και λειτουργούν γραφικά ταβερνάκια και ήσυχα μπαρ.

Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας με μόνιμο πληθυσμό (600 κάτοικοι). Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή - Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Καλλιέργειες συστηματικές δε γίνονται με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να παραμένει ανέγγιχτο. Οι ακτές παρουσιάζουν εναλλαγές σχηματίζοντας κολπίσκους με υπέροχες αμμουδιές. Οι καιρικές συνθήκες δε χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές και πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι άνεμοι είναι ασθενείς. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Υπάρχει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Γνωστές παραλίες του νησιού είναι τα Kαραγάτσια και η Φάκα, οι Aλυκές, ο Aϊ-Γιώργης και η Mεγάλη Άμμος. Tοπικά πανηγύρια γίνονται στη γιορτή του Aγίου Nικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, και του Aγίου Γεωργίου.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων. Η Αμμουλιανή κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φυσική ομορφιά του νησιού, οι πεντακάθαρες θάλασσες, το φρέσκο ψάρι και η φιλοξενία. Το νησί διαθέτει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, υπάρχει και ένα camping.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2374 350100           (+30) 2374 021300          (+30) 2374 022199                (+30) 2374 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP