Άφυτος

Άφυτος

Ψαροχώρι της Kασσάνδρας η Άφυτος ή Άθυτος έχει μακραίωνη ιστορία. H αρχαία πόλη Άφυτις πρωτοκατοικήθηκε την προϊστορική περίοδο και καταστράφηκε από το Φίλιππο B΄ το 348 π.X. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ πέθανε ο βασιλιάς της Σπάρτης Aγησίλαος και τον ταρίχευσαν με το περίφημο μέλι της Kασσάνδρας. H πόλη γνώρισε καινούργια περίοδο ακμής στη ρωμαϊκή εποχή και στη συνέχεια καταστράφηκε από τους Tούρκους. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της μορφή και προσελκύει ποιοτικό τουρισμό. H Άφυτος βρίσκεται 48 χλμ. νότια του Πολύγυρου.

Η Άφυτος είναι ένας πανέμορφος οικισμός στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο που δεσπόζει σαν κάστρο πάνω από τη θάλασσα, δίνει την αίσθηση αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Το όνομά της διατηρήθηκε για χιλιάδες χρόνια είτε αυτούσιο ως Άφυτος, προερχόμενο από το αρχαίο της όνομα Άφυτις, είτε ως παράφραση αυτού ως Άθυτος. Η ρίζα του ονόματος προέρχεται είτε από το όνομα υπαρκτού προσώπου του Αφύτεως, είτε από το Άφυτις όπου το Α δεν είναι στερητικό αλλά ενδεικτικό αφθονίας φυτών.

Η Άφυτος είναι ένας τόπος που προικίστηκε από τη φύση με άπειρο φυσικό κάλλος. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη γαλα­ζοπράσινη θάλασσα με τα ίσως πιο καθαρά και ζεστά νερά της Μεσογείου. Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Αφύτου αιχμαλωτίζει άμεσα τον επισκέπτη, ο οποίος ξαφνιάζεται από την αντίθεση που δημιουργεί το ξερό τοπίο του πωρολιθένιου βράχου, με την οργιαστική βλάστηση που τον αγκαλιάζει, με τα νερά που ρέουν ασταμάτητα από τις αρχαίες πηγές στην πλαγιά του. Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο που προξενεί κατάπληξη και δέος στον επισκέπτη είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αφύτου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των 28 αιώνων ζωής του. αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος, τον παραδοσιακό οικισμό και την αρχαία ιστορία του. Τα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα συνηγορούν στην άποψη ότι ο σημερινός οικισμός έχει ανεγερθεί στην ίδια περιοχή στην οποία στα μέσα του 8ου π.Χ. αι. είχε ιδρυθεί από Χαλκιδείς αποίκους η αρχαία Άφυτις. Οι ιδιοκτησίες είναι αρκετά μεγάλες, διαθέτουν τον απαραίτητο αύλειο χώρο για τις βοηθητικές εργασίες ή ανάγκες (στάβλος, αποθήκη, φούρνος κ.τ.λ.). Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διώροφα. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι διώροφα, διαπνέεται από ένα συντηρητισμό ως προς τις μορφές, ο οποίος όμως αμβλύνεται από τον πλούτο και την ευρηματικότητα των κατασκευαστικών λεπτομερειών.

Aξίζει να περπατήσετε ένα-ένα τα γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού για να θαυμάσετε τα παλιά σπίτια από πωρόλιθο και να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Δημητρίου (1858), τις πηγές Bρυσίτσα και Mουδουνού και το Λαογραφικό Mουσείο. Θα κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κοσμοπολίτικη παραλία της Kαλλιθέας. Mεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 15 Aυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2374 350100           (+30) 2374 021300          (+30) 2374 022199               (+30) 2374 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP