Ζιάκας

Ζιάκας

Ο Ζιάκας (ή Τίστα) είναι χτισμένος σε 900 μ. υψόμετρο. Βρίκεται 19 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών και σ' αυτή ανήκει διοικητικά και ο οικισμός του Περιβολακίου ή Πιπινίτσα. Το χειμώνα ζούνε εδώ 380 άτομα, το καλοκαίρι περίπου 850. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τον αγροτουρισμό. 3 χλμ. ΒΑ βρίσκεται το περίφημο πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα, όπου κοντά σ’ αυτό βρέθηκαν παλιοί τάφοι. Εκεί έγινε η μάχη μεταξύ του Γιαννούλα Ζιάκα, αδερφού του Θεόδωρου και των Τούρκων και η παράδοση λέει πως ο Γιαννούλας έγραψε στο ίδιο σημείο ένα ποίημα. Κάτω από το γεφύρι περνά ο Βενέτικος, που πηγάζει από τις περιοχές της Βασιλίτας, του Δοτσικού και του Προσβόρου.

Λίγο βορειότερα από το Περιβολάκι, περνά το "Ποταμούλι" που πηγάζει με τη σειρά του από την περιοχή Λάβδας, Πολυνερίου και Πανοράματος. Κοντά στον οικισμό συναντά κανείς ερείπια δύο νερόμυλων, όπως και στο μεγάλο ρέμα στο Περιβολάκι καθώς και στη θέση "Κουλούρι", του λεγόμενου μύλου του Βέτου, σε χρήση ακόμα προ εικοσαετίας.

Το πιο ενδιαφέρον και το σπουδαιότερο αξιοθέατο του Ζιάκα είναι το βουνό Όρλιακας (1.464 μ.), στου οποίου τους πρόποδες έχει χτισθεί. Η περιοχή είναι φημισμένη για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος, καθώς στην κορυφή του Όρλιακα το τοπίο είναι εντυπωσιακό με τα τεράστια απόκρημνα βράχια, όπου φωλιάζουν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών. Η βλάστηση παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία (ίταμος, έλατο, μαύρη πεύκη, σφένδαμος), αλλά και η πανίδα είναι θαυμαστή (λαγός, αλεπού, ζαρκάδι, αρκούδα). Πιθανότατα υπήρχαν τείχη στην κορυφή του βουνού κατά τους ιστορικούς χρόνους. Από εκεί η θέα προς Σπήλαιο, Ζιάκα, Λάβδα είναι εκπληκτική. Εξίσου όμορφο είναι το θέαμα από την κορυφή Καραστέργιος (1.360 μ.), κατάφυτο τοπίο από μαύρη πεύκη, έλατα και σφενδάμους. Και στις δύο κορυφές υπάρχουν πολλά είδη μυκυοχλωρίδας (μανιταριών), όπως βουλίτσες, ζαρκαδίσια, λακτάριοι κ.ά.

Στην περιοχή Μόργιαννη, 3-4 χλμ. νότια του Όρλιακα υπάρχουν δύο μεγάλες σπηλιές, στις οποίες όπως λέγεται κρύβονταν οι Ζιακώτες για να ξεφύγουν από τους Γερμανούς. Μία ακόμη σπηλιά βρίσκεται κοντά στην Κρύα Βρύση. Σ' αυτή κρυβόντουσαν οι αντάρτες μαζί με τον οπλισμό τους.

Στους πρόποδες του 'Ορλιακα εκτείνεται το κοινοτικό δάσος του Ζιάκα, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Εκεί συναντά κανείς τις πηγές "Γκούβα" και "Σταυράκη Μπαϊρι". Στο δρόμο για Ζιάκα βρίσκεται η πηγή "Φτέρη" και ανάμεσα στο Περιβολάκη και στο Ζιάκα, στη θέση "Μόργιαννη" όπου παλιά οι Ζιακώτες είχαν κήπους, υπάρχουν 3-4 πηγές. Η σημαντικότερη απ' όλες είναι η "πηγή της Καλογριάς", 1 χλμ. νότια του Ζιάκα μέσω δασόδρομου. Κάποιος θρύλος λέει πως από εδώ έπαιρνε νερό μια καλόγρια, η οποία ζούσε σε μια σπηλιά κοντά στην πηγή, που σήμερα ονομάζεται "κελί της καλογριάς". Η είσοδος της σπηλιάς έχει δύο τρύπες και μέσα σ' αυτή υπάρχουν 3 μικροί χώροι, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σ' ένα πηγάδι εκεί έπεσε και πνίγηκε η καλόγρια.

Στο Περιβολάκι υπάρχουν 4 πέτρινες βρύσες, η μία κατασκευασμένη το 1800. Στην κορυφή Καραστέργιος μπορεί κανείς να ξεδιψάσει στην ομώνυμη βρύση και μέσα στο Ζιάκα οι βρύσες "Φράτι", "Κουταλιάρης", "Γιαννίτσαρης" και "Κρύα Βρύση" παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον .

Όμορφο είναι το πέτρινο σχολείο (πριν το 1900) στην κοινότητα Ζιάκα, το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση διατηρούνται παλιές εικόνες και άλλα αντικείμενα στη βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών, που κάηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε το 1968. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζουν και οι εκκλησίες των Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου, αμφότερες πριν το 1900. Στο Περιβολάκι, στις θέσεις Παρατσκό και Λίμνη σώζονται τα ερείπια παλιών εκκλησιών, ενώ μέσα στον οικισμό σε ωραία τοποθεσία βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία, με τις παλιές εικόνες του. Στο προαύλιο αυτής της εκκλησίας γίνεται το πανηγύρι στις 20 Ιουλίου, με δωρεάν διανομή μαγειρεμένου φαγητού σε καζάνια.

Στην κοινότητα του Ζιάκα στις 2 Μαΐου που γιορτάζουν την ανακομιδή των οστών του Αγίου Αθανασίου, μετά τη δοξολογία στην ομώνυμη εκκλησία γίνεται ύψωμα εικόνας, δημοπράτηση εικόνας και κατόπιν αρχίζει το γλέντι Στήνεται μικτός χορός με μεγάλη συνοδεία τραγουδιών χωρίς μουσική, ενώ αργότερα μπαίνουν και τα όργανα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του χωριού διεξάγεται γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και στο ίδιο μέρος την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γίνεται μια πολύ σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση. Η γιορτή αρχίζει με ομιλίες από αντιστασιακούς και συνεχίζεται με χορό. Την πανέμορφη φύση της κοινότητας μπορεί να απολαύσει κανείς, μένοντας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατίθενται όλο το χρόνο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2462351602           (+30) 2462081357          (+30) 2462023711                (+30) 2462 3 50157

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP