Βασιλίτσα

Βασιλίτσα

Γραφικό ορεινό χωριό, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε υψόμετρο 1.250 μ., 38 χλμ. δυτικά των Γρεβενών. Από εδώ υπάρχει πρόσβαση για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας, που κρατάει το χιόνι μέχρι την άνοιξη. Οι επισκέπτες όμως δεν έρχονται εδώ μόνο γι’ αυτό. Αλλά και για το όμορφο χωριό με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τις παμπάλαιες πέτρινες βρύσες, την υπέροχη θέα και την εντυπωσιακή φύση τριγύρω.

Στη Σμίξη υπάρχουν πολλές εκκλησίες, πολύ παλιές και με μεγάλη ιστορία. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (η πρώτη που χτίστηκε στο χωριό) και του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1750 και αγιογραφήθηκε το 1810.

Η Σμίξη είναι το σημείο κλειδί για επίσκεψη στη Βασιλίτσα, αφού είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο βουνό. Η Σμίξη δεν ήταν πάντα στη θέση που βρίσκεται σήμερα (38 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών, διασχίζοντας υπέροχα τοπία, όπου τα δρυοδάση διαδέχονται τα μαυρόπευκα και αυτά με τη σειρά της η οξυά).

Το χωριό δημιουργήθηκε από την ένωση των οικισμών «Μπίγκα» και «Πινακάδες». Όταν ο οικισμός «Πινακίδες» μαστιζόταν από ελονοσία, οι κάτοικοί της αποφάσισαν να μετακινηθούν αλλού για να γλιτώσουν. Οι κάτοικοι της «Μπίγκα» φοβούμενοι το ίδιο, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους πρώτους, διαφωνούντες όμως μεταξύ τους για το σημείο ίδρυσης του νέου οικισμού.

Τότε ο γεροντότερος αποφάσισε να ξεκινήσουν δύο νέοι - ένας από κάθε οικισμό με μια πέτρα στα χέρια τους - και στο σημείο που θα συναντιόντουσαν θα έφτιαχναν το νέο οικισμό και θα θεμελίωναν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Έτσι και έγινε και το χωριό ονομάστηκε Σμίξη (=σμίξιμο των δύο οικισμών). Οι πέτρες που κρατούσαν οι δύο νέοι ενσωματώθηκαν στα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Σήμερα σώζονται πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια που προσδίδουν ιδιαιτερότητα στον οικισμό, όπως η οικία Θ. Νασίκα, η οικία των αδελφών Πατσή, η οικία Φασέγκα Νικολάου, η οικία των αδελφών Γούτα, η οικία Μποuκουβάλα και η οικία Ιπποκράτη 'Εξαρχου. Οι περισσότερες είναι ηλικίας 100-150 ετών, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και κατοικούνται. Σε καλή κατάσταση βρίσκεται και το πέτρινο σχολείο του 1933.

Η Σμίξη διαθέτει πολλές παλιές πέτρινες βρύσες που η ηλικία τους προκαλεί το σεβασμό. Το «Ματσάλι» στην πλατεία του χωριού κατασκευάστηκε πριν 350-400 χρόνια, όπως και η «Μηλίκη» στην άκρη του χωριού. Η «Σιόπουτλου Ντιντζιά» που σημαίνει «η επάνω βρύση», φτιάχτηκε πριν 350 χρόνια. Η βρύση «Σακελλάρη» είναι επίσης παλιά, όπως και η βρύση της Αγίας Παρασκευής που έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση του χωριού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 24623 50830           (+30) 24620 87894          (+30) 2462022199                (+30) 2462 3 50157

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP