Σπήλαιο

Σπήλαιο

Το Σπήλαιο είναι οικισμός 25 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών στον ορεινό όγκο της βορειοανατολικής Πίνδου. Ανήκει στο Δήμο Θεόδωρου Ζιάκα του Νομού Γρεβενών και σήμερα έχει 160 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Όρλιακα κάτω από την κορυφή Σταυρός. Δύο ποταμοί από δυτικά ο περιβολιώτικος και ανατολικά ο σμιξιώτικος ενώνονται κάτω από ένα απότομο αλλά με φοβερή ομορφιά βράχο και δημιουργούν τον Βενέτικο τον κυριότερο παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η τοποθεσία που είναι το χωριό είναι ανεπανάληπτης ομορφιάς και δεν αποδίδεται με λόγια. Η θέα είναι απέραντη και βλέπεις από ανατολικά Πιέρια-Καμβούνια-Όλυμπο-Ζυγό και δυτικά τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου με την πανέμορφη κοιλάδα Βάλια Κάλντα.

Επώνυμοι περιηγητές ο άγγλος αρχαιολόγος WAGE-ανασκαφή των Μυκηνών-ο καθ. Παν/ου Θεσ/νίκης Ν.Παπαδάκης ο καθ. Χρ.Ενεσλείδης, συγγραφέας του βιβλίου "Η Πίνδος και τα Χωριά της", ο αρχαιολόγος Ν. Κοτζιάς και πολλοί άλλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους κατά την επίσκεψή τους και του απέδωσαν το όνομα Μπαλκόνι της Πίνδου, Αετοφωλιά κ.λ.π. Για την υπέροχη τοποθεσία και την μακρά ιστορία, χωριό και περιοχή προστατεύονται και χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούνιο του 1973 Ιστορικός και ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους τόπος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 24623 50830           (+30) 24620 87894         (+30) 2462022199                (+30) 2462 3 50157

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP