Πολυνέρι

Πολυνέρι

Από στοιχεία της Ι. Μ. Ζάβορδας πληροφορούμαστε πως η παλαιότερη γραπτή αναφορά για το χωριό Πολυνέρι (Βοδεντσικό) είναι του 1692. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων το χωριό ιδρύθηκε ακόμη παλαιότερα, όταν αρχικά βρισκόταν στη θέση "Μποντζά" 600 μ. ανατολικά. Μετακινήθηκε όμως στην τωρινή του θέση εξαιτίας της ύπαρξης πολλών σκορπιών. Μετά την πτώση του Σουλίου, πολλοί Σουλιώτες μετοίκησαν εκεί. Είναι πατρίδα του κλέφτη Γκασιαβέλη, ξακουστού για τη δράση του στην Τουρκοκρατία.

Βρίσκεται 28 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών, σε υψόμετρο 950 μ. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ο αριθμός των κατοίκων του αγγίζει του 1.000, σε αντίθεση με το χειμώνα που φθάνουν τους 85. Πολλοί από αυτούς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν στους ξενώνες και τα καταστήματα του Πολυνερίου, τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες χάρη στην ομορφιά του τοπίου και την κοντινή του απόσταση με την Βάλια Κάλντα –πυρήνα του εθνικού δρυμού της Πίνδου- και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη πολλών νερών, τα οποία κυριολεκτικά το κατακλύζουν. Η εντυπωσιακή διαδρομή ως εκεί και ο πανέμορφος ορεινός όγκος της Πίνδου αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ο Βενέτικος ποταμός που πηγάζει από τη Βασιλίτσα περνάει βόρεια, στα όρια του Πολυνερίου με τους Φιλιππαίους. Το ρέμα "Ποταμούλι" που πηγάζει από το βουνό Πάλνα και την τοποθεσία "Βαρύ" μήκους 10 χλμ., περνά κι αυτό από το Πολυνέρι και κοντά στο χωριό Ζιάκας ενώνεται με το Βενέτικο. Αποτελεί βιότοπο και καταφύγιο ειδών ορνιθοπανίδας, νερόφιδων κ.ά. Στην περιοχή σώζονται ερείπια νερόμυλων, οι οποίοι λειτουργούσαν ως το 1950 και όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι είχαν χτισθεί από μαστόρους της περιοχής. Φημολογείται ότι στο ρέμα "Ποταμούλι" είχαν βρεθεί ψήγματα χρυσού και πως παλαιότερα γινόταν εκεί κατεργασία μετάλλων (πέταλα, μαχαίρια, αλυσίδες).

Τα πλούσια νερά της περιοχής ενισχύουν οι πηγές "Βάρκα Μήτσιαλου" 4 χλμ. στα δυτικά - ιδανικός χώρος για πικ-νίκ - και το "Πηγάδι της Κρανιάς" 3 χλμ. στα βόρεια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2462095276          (+30) 2462022366          (+30) 2266022199                (+30) 246 208 1358

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP