Περιβόλι

Περιβόλι

Η Κοινότητα Περιβολίου ανήκει στο Νομό Γρεβενών 45 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.280 μέτρα. Έχει έκταση 137.000 στρέμματα και συνορεύει με τα χωριά Αβδέλα, Δίστρατο, Λάιστα, Λάβδας, Βoβούσα, Φλαμπουράρι, Μέτσοβο, Μηλιά, Κρανιά, Λαβανίτσα, Μοναχίτι, Σπήλαιο.

Το 1998 ο Καποδίστριας μας προσπερνά και το Περιβόλι παραμένει Κοινότητα. Σήμερα το Περιβόλι με 6 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα μεγαλουργεί σε όλα τα επίπεδα. Εκδηλώσεις και πανηγυρισμοί είναι συνυφασμένα με την Περιβολιώτων κοινωνική παράδοση και συνδεδεμένα με το χριστιανικό εορτολόγιο ξεκινώντας στις 24 Ιουνίου με τα Κλείδωνα του Αγίου Ιωάννη, στις 20 Ιουλίου με του Αγίου Ηλία και με κορύφωση το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26, 27, 28 Ιουλίου.

Συνεχίζοντας κατόπιν με τη Μεταμόρφωση Του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου ολοκληρώνονται οι πανηγυρισμοί με τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου, την τελευταία μεγάλη γιορτής της περιόδου πριν την κάθοδο στα χειμαδιά, αποκαλούμενη τοπικά «Μικρή Παναγιά» ή με χαρακτηριστική (ή περιφορά Εικόνων και Συμβόλων με την ονομασία «Σίγνιλι» που στα βλάχικα σημαίνει Σημεία, Λάβαρα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα μεταβυζαντινά μνημεία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου και να απολαύσετε τα εξαιρετικά τοπία των ξωκκλησιών του Προφήτη Ηλία, του Σωτήρος και της Αγίας Τριάδας.

Φιλοξενία και διαμονή στο Περιβόλι προσφέρουν τα 25 δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς και πέντε άλλες μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διατροφή εξυπακούεται ότι θα βασισθεί στα ντόπια κρέατα και τα τυροκομικά προϊόντα που προσφέρουν τα καταστήματα του χωριού.

Η επίσκεψη στην περιοχή δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν περιδιαβεί κανείς τη Βάλια Κάλντα και το Aρκoυδόρεμα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου που ανήκει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Περιβολίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22663 50100           (+30) 2266022 022          (+30) 2266022199                (+30) 2266022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP