Πανόραμα

Πανόραμα

Το Πανόραμα βρίσκεται σε 1.160 μ. υψόμετρο, 45 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών. Η διαδρομή ως εκεί είναι πανέμορφη ανάμεσα σε δασοσκεπείς εκτάσεις αλλά και το ίδιο το χωριό διαθέτει πολύ ωραία θέα, αφού το ευνοεί σ' αυτό η θέση στην οποία χτίστηκε. Υπάρχει κι εδώ η παραδοσιακή πλατεία με το μεγάλο πλάτανο.

3-4 χλμ. δυτικά και βόρεια του οικισμού συναντάμε τις κορυφές Πάλνα (1.404 μ.) και Κουζίλιο (1.260 μ.). Η πρώτη καλύπτεται από μαύρη πεύκη στην κορυφή, ενώ χαμηλότερα υπάρχει και δρυς. Από εκεί η θέα είναι εξαιρετική προς όλες τις κατευθύνσεις. Το δάσος του Πανοράματος έχει πεύκα, οξυές, δρύες και άρκενθο, εναλλάσσεται με γυμνές εκτάσεις και σ' αυτό βρίσκουν καταφύγιο λύκοι, αρκούδες κ.ά. Το τοπίο πλουτίζουν οι πηγές της περιοχής: στη θέση "Μάνα" 4-5 χλμ. ΒΔ από μονοπάτι, τα "Κρυοπήγαδα" 3,5 χλμ. ΒΔ από μονοπάτι και το "Αλωνάκι" 2 χλμ. Α. Στη θέση "Οξυά" 500 μ. Α του οικισμού, συναντάμε τη βρύση απ' όπου, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, υδροδοτούνταν παλιά το χωριό. Βρύση υπάρχει και στη θέση "Μορίζια" 4 χλμ. Β, όπου ξεδιψούν όσοι ανεβαίνουν στην Πάλνα. Τις δύο πλατείες του χωριού (άνω και κεντρική) στολίζουν γραφικότατες πέτρινες βρύσες.

Στη θέση "Βαρύ" 3 χλμ. δυτικά υπάρχει ακόμα μια πέτρινη βρύση που χαρακτηρίζεται από το πολύ κρύο νερό, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εν- διαφέρον εξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αξιόλογη για τον επισκέπτη είναι η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (19ος αι.) στο Πανόραμα, που διασώζει μερικές παλιές εικόνες.

Το χειμώνα 20 μόλις άνθρωποι ζούνε Πανόραμα (Σαργκαναίοι) -αυξάνονται σε 300 το καλοκαίρι -αφού οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι και μετακινούνται προς την περιοχή Ελασσόνας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν και μερικοί συνταξιούχοι.

Δύο μεγάλα πανηγύρια γίνονται στο χωριό: ένα διήμερο το Δεκαπενταύγουστο στο εξωκκλήσι στη θέση "Βαρύ" και κατόπιν στην πλατεία και ένα τριήμερο στις 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνει εκκλησιασμό κάθε μέρα και γλέντι από το βράδυ ως το πρωί στην πλατεία.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP