Γρεβενά

Γρεβενά

Πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Ελιμιώτιδος ή Ελιμαίας, σε μια κατάφυτη περιοχή όπου κυλάει ο Γρεβενίτης, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Τα Γρεβενά απέχουν 417 χλμ. από την Αθήνα και 193 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί τους ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Στα βυζαντινά χρόνια ήταν εμπορικό κέντρο, ενώ επί τουρκοκρατίας και κατά τη γερμανική κατοχή κέντρο αντίστασης, οπότε καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Έτσι τα κτίρια δεν παρουσιάζουν δείγματα παλιάς αρχιτεκτονικής, όπως των γύρω πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας. Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρίσκονται οι προτομές του Μητροπολίτη Αιμιλιανού και του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Ζιάκα, καθώς και τα κανόνια της Επανάστασης του 1854.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Συλλογή Αρχαίων Ευρημάτων, στο γυμνάσιο της πόλης και την Μητρόπολη, στην οποία λειτουργεί ένα μικρό μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων. Στο αρχαίο τύπου θέατρο της πόλης, στην περιοχή Καστράκι, δίνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις από το θέατρο Βόρειας Ελλάδας και εμφανίζονται ελληνικά και ξένα φολκλορικά συγκροτήματα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διαρκούν όλο το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο εμπορικά πανηγύρια, το ένα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και το άλλο τον Οκτώβριο, ενώ οι Απόκριες γιορτάζονται με ιδιαίτερο τρόπο και πολύ κέφι, με τα "Λογκατσάρια".

Τα Γρεβενά σήμερα

Το παρελθόν βγαλμένο απ' την ιστορία, δείχνει ότι η πόλη των Γρεβενών γνώρισε καταστροφές και αναγεννήσεις στη μακραίωνη πορεία της. Ο καταστροφικός σεισμός του 1995, αν και «ακούμπησε» ελαφρά την πόλη, κατάφερε να της στερήσει τα τελευταία παραδοσιακά της κτίρια. 'Έτσι το σήμερα φωτογραφίζει τα Γρεβενά σαν μια σύγχρονη πόλη με ομορφιές και ασχήμιες, με υποδομές και ελλείψεις, με παρόν, παρελθόν και μέλλον.

Δύο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στις εισόδους από Κοζάνη και Τρίκαλα, καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής επισκεπτών - τουριστών. Μια όμορφη πεζοδρομημένη και πλακοστρωμένη πλατεία, η πλατεία Αιμιλιανού, με απλωμένα γύρω της παραδοσιακά και σύγχρονα φαγάδικα (ψησταριές, πιτσαρίες, ουζερί κ.λ.π.), υποδέχεται τον επισκέπτη «νόστιμα, υγιεινά και φθηνά».

Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύγχρονα αλλά και κλασικά καφέ δροσίζουν τον επισκέπτη με ντόπιο παραδοσιακό παγωτό, δροσερά ποτά και προσεγμένη μουσική. Για τους ρομαντικούς και φυσιολάτρες υπάρχει το Δημοτικό περίπτερο στο Καστράκι, ενώ στην πολύ κοντινή κοινότητα της Μυρσίνας οι πολλές και μεγάλες ταβέρνες αναλαμβάνουν να καλύψουν πολύπλοκες εκδηλώσεις και χορούς, προσφέροντας ποιότητα και ήρεμο περιβάλλον. Μουσικά στέκια κάθε λογής (μπουζούκια - μπουάτ - μπαρ κ.λ.π.) καλύπτουν πλήρως τις νυχτερινές απαιτήσεις, ενώ γνωστά πατσατζίδικα και μπουγατσατσίδικα συμπληρώνουν τις καθημερινές απολαύσεις ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Εστιατόρια, καφενεία και χασαποταβέρνες, κυρίως γύρω από την πλατεία της αγοράς, «ξεκουράζουν» τον επισκέπτη, με γεύσεις και εικόνες ξεχασμένες στο χρόνο.

Τα καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, τροφίμων και καθετί που έχει σχέση με παροχή υπηρεσιών, είναι τόσο προσεγμένα που δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από τα αντίστοιχα των μεγαλουπόλεων .

Τέλος, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού στο υπαίθριο θέατρο, οι θρησκευτικές τελετές (Ανάσταση, Επιτάφιος, Λιτανεία κ.λ.π.), καθώς και τα ήθη και έθιμα που μόνον εδώ συναντιούνται (Πανηγύρια, Γκαμήλα και κέδρινοι Φανοί στις Απόκριες, Λοκατσάρια κ.λ.π.), συνηγορούν σε μια ευχάριστη αλλά και ενδιαφέρουσα επίσκεψη και διαμονή στην πόλη.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP