Δεσκάτη

Δεσκάτη

Η Δεσκάτη είναι μία όμορφη κωμόπολη, που είναι χτισμένη στη νότια πλαγιά των Καμβουνίων (σε υψόμετρο 860 μ.), 60 χλμ. νοτιοανατολικά των Γρεβενών. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νομού και εμπορικό και αγροτικό κέντρο.

Βρίσκεται σε περιοχή με πλούσια βλάστηση και κοντά της, πίσω από το βουνό Τρέτιμο, κυλάει ο Αλιάκμονας. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας (17ου αι.) και το σπήλαιο, στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή, και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από την περιοχή που βρίσκονται τα γραφικά ξωκλήσια του Αγίου Αχιλλείου (στο Τρέτιμο) και του Προφήτη Ηλία (στην κορυφή Πρίονος) και το ορειβατικό καταφύγιο (στην περιοχή Βουνάσα).

Στο κέντρο της πόλης η εκκλησία των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί σημείο αναφοράς και καμάρι Δεσκατιωτών. Η όμορφη πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά και σύγχρονα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα καφενεία και καφέ, καθώς και τα διάσπαρτα ταβερνάκια στον κεντρικό δρόμο και τον πεζόδρομο και τις συνοικίες καλύπτουν τις ανάγκες για διασκέδαση όλων των ηλικιών.

Από τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και περιοχή παλιότερα, που προμήθευε με φθηνά εργατικά χέρια τον κάμπο της Βέροιας, η Δεσκάτη αποτελεί σήμερα ένα χώρο παραγωγικό με εργατικούς και φιλόξενους κατοίκους. Η επιστροφή των πρώτων μεταναστών άλλαξε την όψη της ριζικά. Αποτελεί ένα αυτόνομο, κοινωνικό, διοικητικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν και είναι η γεωργία (καπνός) και η κτηνοτροφία (μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων). Ένα άλλο προσοδοφόρο επάγγελμα της περιοχής είναι η βιοτεχνία ειδών για το στρατό και την εκκλησία, ενώ υπάρχει και ο Συνεταιρισμός σιδήρου και μετάλλου.

Στη Δεσκάτη τηρείται το τοπικό έθιμο του "Ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς" την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής μετά το Πάσχα, με το μοναδικό στην Ελλάδα τρίπατο χορό και την περίφημη "Αvδρουμάνα", ενώ στις 21/5 πανηγυρίζει ο ναός των πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνουνου και Ελένης, με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Λειτουργούν Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Δημοτικό Ωδείο και Τμήμα παραδοσιακών χορών.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραδοσιακή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις από τα περιφερειακά θέατρα Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδας.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP