Δεσκάτη

Δεσκάτη

Η Δεσκάτη είναι μία όμορφη κωμόπολη, που είναι χτισμένη στη νότια πλαγιά των Καμβουνίων (σε υψόμετρο 860 μ.), 60 χλμ. νοτιοανατολικά των Γρεβενών. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νομού και εμπορικό και αγροτικό κέντρο.

Βρίσκεται σε περιοχή με πλούσια βλάστηση και κοντά της, πίσω από το βουνό Τρέτιμο, κυλάει ο Αλιάκμονας. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας (17ου αι.) και το σπήλαιο, στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή, και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από την περιοχή που βρίσκονται τα γραφικά ξωκλήσια του Αγίου Αχιλλείου (στο Τρέτιμο) και του Προφήτη Ηλία (στην κορυφή Πρίονος) και το ορειβατικό καταφύγιο (στην περιοχή Βουνάσα).

Στο κέντρο της πόλης η εκκλησία των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί σημείο αναφοράς και καμάρι Δεσκατιωτών. Η όμορφη πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά και σύγχρονα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα καφενεία και καφέ, καθώς και τα διάσπαρτα ταβερνάκια στον κεντρικό δρόμο και τον πεζόδρομο και τις συνοικίες καλύπτουν τις ανάγκες για διασκέδαση όλων των ηλικιών.

Από τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και περιοχή παλιότερα, που προμήθευε με φθηνά εργατικά χέρια τον κάμπο της Βέροιας, η Δεσκάτη αποτελεί σήμερα ένα χώρο παραγωγικό με εργατικούς και φιλόξενους κατοίκους. Η επιστροφή των πρώτων μεταναστών άλλαξε την όψη της ριζικά. Αποτελεί ένα αυτόνομο, κοινωνικό, διοικητικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν και είναι η γεωργία (καπνός) και η κτηνοτροφία (μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων). Ένα άλλο προσοδοφόρο επάγγελμα της περιοχής είναι η βιοτεχνία ειδών για το στρατό και την εκκλησία, ενώ υπάρχει και ο Συνεταιρισμός σιδήρου και μετάλλου.

Στη Δεσκάτη τηρείται το τοπικό έθιμο του "Ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς" την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής μετά το Πάσχα, με το μοναδικό στην Ελλάδα τρίπατο χορό και την περίφημη "Αvδρουμάνα", ενώ στις 21/5 πανηγυρίζει ο ναός των πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνουνου και Ελένης, με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Λειτουργούν Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Δημοτικό Ωδείο και Τμήμα παραδοσιακών χορών.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραδοσιακή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις από τα περιφερειακά θέατρα Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2462-351101           (+30) 2462-031111          (+30) 2462-034199                (+30) 2462351000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP