Θερμοπύλες

Θερμοπύλες

Τόπος λατρείας και μαχών, εκεί όπου στέκει αγέρωχο το άγαλμα του Λεωνίδα. Οι Θερμοπύλες, 17 χιλιόμετρα από τη Λαμία, είναι το ιστορικό χωριό της Φθιώτιδας όπου στα στενά που υπήρχαν τότε -πριν ανοίξουν από τις προσχώσεις του Σπερχειού-, κάτω από το λόφο έδωσαν μια σημαντική μάχη οι Σπαρτιάτες με τους Πέρσες.

Στην Φθιώτιδα βρίσκονται οι ξακουστές στα πέρατα του κόσµου Θερµοπύλες, στην σκιά του όρους Καλλίδροµο, γνωστές στους αιώνες ως το στενό πέρασµα όπου το 480 π.Χ. ο βασιλιάς Λεωνίδας απάντησε «Μολών Λαβέ» στον βασιλιά των Περσών Ξέρξη όταν εκείνος ζήτησε την παράδοση των όπλων των Ελλήνων στο στενό των Θερµοπυλών και έγινε η µάχη µεταξύ ελληνικών και περσικών στρατευµάτων. Η µάχη αυτή έβαλε τον Λεωνίδα και τους 300 στο πάνθεον των αθανάτων και αποτελεί διαχρονικό κοµµάτι της παγκόσµιας ιστορίας και πηγή έµπνευσης.

Πολλούς αιώνες αργότερα, στο ίδιο σχεδόν σημείο, στη γέφυρα του Aλαμάνα (Σπερχειού) πολέμησε κατά των Tούρκων ο Aθανάσιος Διάκος.

Στους πρόποδες του Kαλλίδρομου, στέκει το ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα με δόρυ και ασπίδα, που κοιτάζει απέναντι, στο λόφο του Kολωνού, ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονται οι μαρμάρινες μορφές του προσωποποιημένου Ταϋγέτου. Στην περιοχή υπάρχει και το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Θερµοπυλών, ένα καινοτόµο µουσείο µε ψηφιακή τεχνολογία.

Στο ιστορικό χωριό των Θερμοπυλών αξίζει να επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές που ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Κατά τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του.

Οι υδρατμοί που αναδύονται από τη γη, πλησιάζοντας προς τα λουτρά, προσδίδουν στον χώρο μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, παρότι αυτός παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Καθώς το νερό αναβλύζει από τον καταρράκτη, σε θερμοκρασία 41 βαθμών, οι πηγές είναι μία από τις 700 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Τέσσερα χιλιόμετρα από τις Θερμοπύλες βρίσκονται οι πηγές Kαλλίδρομου, επίσης γνωστές από την αρχαιότητα, όπου δεν υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις και γίνεται ελεύθερη χρήση.

Στις Θερμοπύλες επίσης θα απολαύσετε καφέ και νόστιμο φαγητό στα καφενεία και τις ταβέρνες που βρίσκονται στη γραφική πλατεία του χωριού.

Aξίζει να κάνετε μία εκδρομή στο χωριό της Mενδενίστας, -20 από τις Θερμοπύλες-, που είναι χτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του Kαλλίδρομου, σε υψόμετρο 530 μέτρων. Η τοποθεσία τριγύρω είναι εξαιρετική με πολύ πράσινο, άφθονα νερά και εναλλαγές απόκρημνων και πεδινών σημείων. Θα απολαύσετε καφέ και νόστιμο φαγητό στα καφενεία και τις ταβέρνες που βρίσκονται στη γραφική πλατεία του χωριού. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το κάστρο της Bοδόνιτσας, που ιδρύθηκε από τους Φράγκους το 1204 μ.X.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22383-50100           (+30) 22310 93900         (+30) 2238022955                (+30) 2231056461

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP