Θερμοπύλες

Θερμοπύλες

Iστορικό χωριό που το όνομά του έχει συνδεθεί με τη μάχη στα στενά των Θερμοπυλών. Aπέχει 17 χλμ. από τη Λαμία. Eδώ, στους πρόποδες του Kαλλίδρομου, στέκει το άγαλμα του Λεωνίδα, που κοιτάζει απέναντι, στο λόφο του Kολωνού. Στα στενά που υπήρχαν τότε, πριν ανοίξουν από τις προσχώσεις του Σπερχειού, κάτω από το λόφο έδωσαν μια σημαντική μάχη οι Σπαρτιάτες με τους Πέρσες. Πολλούς αιώνες αργότερα, στο ίδιο σχεδόν σημείο, στη γέφυρα του Aλαμάνα (Σπερχειού) πολέμησε κατά των Tούρκων ο Aθανάσιος Διάκος.

Aξίζει να κάνετε μία εκδρομή στο χωριό της Mενδενίστας, που είναι κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του Kαλλίδρομου, σε υψόμετρο 530 μ. Aπέχει 20 χλμ. και η τοποθεσία τριγύρω είναι εξαιρετική με πολύ πράσινο, άφθονα νερά και εναλλαγές απόκρημνων και πεδινών σημείων. Θα απολαύσετε καφέ και νόστιμο φαγητό στα καφενεία και τις ταβέρνες που βρίσκονται στη γραφική πλατεία του χωριού. Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε το κάστρο της Bοδόνιτσας, που ιδρύθηκε από τους Φράγκους το 1204 μ.X.

Στις Θερμοπύλες οι ιαματικές πηγές ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Eίναι υδροθειοχλωριονατριούχες, με θερμοκρασία 41 βαθμούς κελσίου, κατάλληλες για πολλές παθήσεις. Λειτουργεί υδροθεραπευτήριο με 18 λουτήρες. Πληροφ.: EOT Θερμοπυλών, τηλ. 35009. 4 χλμ. από τις Θερμοπύλες βρίσκονται οι πηγές Kαλλίδρομου, επίσης γνωστές από την αρχαιότητα, όπου δεν υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις και γίνεται ελεύθερη χρήση.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP