Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού

Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού

Ο Δήμος Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού βρίσκεται στο Δυτικό άκρο του νομού Φθιώτιδας. Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Μακρακώμης, νοτιοανατολικά με το Δήμο Σπερχειάδας και δυτικά με την κοινότητα Τυμφρηστού. Αποτελείται από 12 Δημοτικά Διαμερίσματα και δυο οικισμούς, με συνολική έκταση 157.064 στρέμματα και έχει έδρα τον Άγιο Γεώργιο.

Ο συνολικός  πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.287 κάτοικοι. Ο Δήμος, σήμερα, περιλαμβάνει τα χωριά: Πιτσιωτά, Πτελέα, Περίβλεπτο, Παλαιόκαστρο, Νεοχώρι, Μεσαία Κάψη, Μερκάδα, Μεγάλη Κάψη, Μαυρίλο, Δίκαστρο, Βίτωλη, Άγιος Γεώργιος.

Η έκταση των Δασών της περιοχής καλύπτει 82.800 στρέμματα, τα οποία είναι ελάτης, καστανιάς, βελανιδιάς και πλατάνου. Δημόσια δάση υπάρχουν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα ενώ υπάρχουν και δημοτικά δάση στη Μεσαία και στη Μεγάλη Κάψη. Εισόδημα στις οικογένειες της περιοχής προσφέρει και η παραγωγή κηπευτικών όπως φασόλια, πατάτες, ντομάτες, άγρια χόρτα, μαρούλια  κ.λ.π.

Η περιοχή του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού κατοικήθηκε από πολλούς και ποικιλώνυμους λαούς από τα πανάρχαια χρόνια. Πελασγοί ονομάζονται οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Αυτούς αναγνωρίζει ως προπατορές του κι ο Τυμφρήστιος - Φθιώτης ήρωας Αχιλλέας.

Πριν από το 2000 π.X. στην κοιλάδα του Σπερχειού κατοικούσαν οι Δρύοπες. Κατόπιν ήρθαν οι Αθαμάνες και οι Ίωνες και αργότερα οι Αρκάδες ή Αρκτάνες και οι Αιολείς. Εκτός από αυτούς , που μερικοί ήταν περαστικοί, η περιοχή της Φθιώτιδας ήταν κοιτίδα των Αχαιών. Κατά το 1300-1200 π.χ. κατέβηκαν στην περιοχή οι Μακεδνοί (Μακεδόνες) που πήραν το όνομα Δωριείς.

Μετά τον Τρωικό πόλεμο εγκαταστάθηκαν στη Φθιώτιδα οι Αινιάνες, φθάνοντας ως τις πλαγιές  του Τυμφρηστού. Εδώ όμως συνάντησαν τους Αιτωλούς και τους Δόλοπες, που εξορμούσαν από τα δυτικά του Τυμφρηστού, τη σημερινή Ευρυτανία, τόπο άγονο και φτωχό και κατέβαιναν στον εύφορο κάμπο της Φθιώτιδας για να αρπάξουν τρόφιμα. Οι αγώνες μεταξύ Αινιάνων και Αιτωλών κράτησαν πολλά χρόνια.

Πριν από τους Τούρκους πέρασαν από τούτα τα χώματα λογής -λογής εχθροί κατακτητές: Γαλάτες, Σλάβοι, Βούλγαροι, Βενετσάνοι, Φράγκοι, Κατελάνοι κι Αρβανίτες, που κατατυράννησαν τους κατοίκους μα δεν κατόρθωσαν να τους κάμουν να αλλαξοπιστήσουν. Οι Τυμφρήστιοι έμειναν Έλληνες κι ορθόδοξοι χριστιανοί, με καθαρή ελληνική γλώσσα κι ελληνικά ήθη και έθιμα, αφού αφομοίωσαν κι όλους εκείνους που κατοίκησαν μαζί στα χωριά τους.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP