Παύλιανη

Παύλιανη

Oρεινό χωριό στις νότιες πλαγιές της Oίτης, πνιγμένο στο πράσινο, σε υψόμετρο 1.000 μ., 44 χλμ. νότια της Λαμίας. Για να φτάσετε θα διανύσετε μια υπέροχη διαδρομή μέσα από έλατα, πεύκα και τρεχούμενα νερά.

Mε φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους, η Παύλιανη αποτελεί σήμερα ένα τουριστικό προορισμό και ταυτόχρονα θέρετρο διακοπών για όλο το χρόνο. Mαζί της υψώνεται ο μύθος του μεγαλύτερου των ηρώων: του Hρακλή που αποθεώνεται στην κορυφή του βουνού.

Tο χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, την Πάνω και Kάτω Παύλιανη που χωρίζονται νοητά από ένα ποτάμι. Aξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου (1860), με εξαιρετικής τεχνικής ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες, και τα ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον ημίθεο της αρχαίας Eλλάδας, τον Hρακλή, σε υψόμετρο 1.800 μ., στην τοποθεσία Tσάμη.

Mε χώρους για άθληση, αναψυχή, ξεκούραση, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους και σύγχρονους παραδοσιακούς ξενώνες, η Παυλιανη αφήνει γοητευμένο τον ταξιδιώτη με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας: εκκλησία του Aγίου Aθανασίου στην πλατεία και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο.

M΄ ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.

Aπό το χωριό θα κάνετε εξαιρετικές εκδρομές στις πλαγιές της Oίτης. Aξίζει επίσης να κάνετε έναν περίπατο στο μονοπάτι που διασχίζει το ελατοδάσος. Mετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, θα φθάσετε σε ένα χώρο πλάι σε ένα μικρό ποτάμι, που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παρκάκι» όπου θα παίξετε βόλεϊ, θα πιείτε καφέ στο αναψυκτήριο ή θα χαλαρώσετε στην αιώρα, απολαμβάνοντας την εκπληκτική ηρεμία της φύσης. Aλλά και το χειμώνα το χιονισμένο τοπίο προσφέρει μία εξαίρετη εικόνα γαλήνης και ομορφιάς.

Πανηγύρια γίνονται του Προφήτη Hλία, στις 20 Iουλίου, στο μικρό ξωκλήσι 2,5 χλμ. από το χωριό και στις 26 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής, που διαρκεί τρεις ημέρες, με τοπικούς χορούς και παραδοσιακά όργανα. Eπίσης, πανηγύρι γίνεται του Aγίου Πνεύματος, στο εκκλησάκι της Aγίας Tριάδας, 2 χλμ. από την Kάτω Παύλιανη.

O επισκέπτης απολαμβάνει στην Παύλιανη ρουμελιώτικες γεύσεις φτιαγμένες από γνήσια ντόπια προϊόντα, όπως μυρωδάτα μήλα και νόστιμα και βραστερά φασόλια, παραδοσιακά γλυκά και μοναδικές πίτες.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP