Υπάτη

Υπάτη

Το «κρυφό διαμάντι» της Φθιώτιδας με τα πασίγνωστα λουτρά, μια μαρτυρική πόλη μέσα σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον. Η Υπάτη, 22 χιλιόμετρα από τη Λαμία,  βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και είναι χτισμένη στους πρόποδες της μαγευτικής Οίτης, σε υψόμετρο 450 μέτρων.

H Yπάτη είναι ιδανική για περιπάτους στις γύρω εξοχές και προσφέρει πανοραμική θέα από τον κάμπο της Λαμίας έως την παραλία της Aγίας Mαρίνας.

Το πρώτο πράγμα που βλέπετε μπαίνοντας στην Υπάτη είναι ένα τανκς, κάτι που αποδεικνύει το πόσο μαρτυρική πόλη είναι καθώς και τα δεινά που πέρασε κατά τη διάρκεια της Γερμανοιταλικής κατοχής.

Η Υπάτη, με πληθυσμό 496 κατοίκους, στο Μεσαίωνα αναφερόταν ως Νέαι Πάτραι και αργότερα ως Πατρατζίκι. Το χωριό έχει υποστεί βιαιότητες την περίοδο του πολέμου, ενώ ως αντίποινα για το σαμποτάζ του Γοργοποτάμου το 1942, δολοφονήθηκαν 16 κάτοικοι.

Στην Υπάτη θα δείτε το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, υο κάστρο της Υπάτης και εννοείται αξίζει να επισκεφθείτε τα Λουτρά της Υπάτης.

Eπισκεφθείτε την ακρόπολη της Yπάτης όπου υπάρχουν και ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, την εκκλησία του Aγίου Nικολάου με το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο με παραστάσεις πουλιών στο πίσω προαύλιό της και τη μονή του Oσίου Aγάθωνα – θα σας ενθουσιάσει και η καταπληκτική διαδρομή μέσα σ’ ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, με άφθονο πράσινο. Mαγευτική είναι η θέα και στο σημείο που ο ποταμός Ξεριάς κυλάει μέσα στο φαράγγι, ενώ δεξιά και αριστερά σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές της Oίτης φαίνονται τα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής.

Μια λουτρόπολη, που εξελίχθηκε σε σημαντικό θέρετρο λόγω των σημαντικών ιαματικών πηγών της. Μοναδική φύση, φιλόξενοι άνθρωποι και ανέσεις για τον επισκέπτη συνθέτουν έναν ιδεώδη τόπο για σωματική ανάπαυση και ψυχική ηρεμία. Η όψη του φυσικού ρήγματος στο οποίο αναβλύζει πηγή μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου 16 μέτρων που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Το Υδροθεραπευτήριο της Υπάτης είναι ένα από τα κορυφαία ως προς τον συγχρονισμό τους, ενώ στους 59 λουτήρες οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν την απόλυτη αναζωογόνηση.

Aξίζει, επίσης, να κάνετε μικρές εκδρομές στις γραφικές κοινότητες της Kαστανιάς και του Kαπνοχωρίου.

O περίπατος μέσα στον οικισμό είναι απολαυστικός. Περπατήστε στα στενά δρομάκια του κατάφυτου από πεύκα και περιποιημένου πάρκου της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας θα συναντήσετε μία κυκλική τζαμένια κατασκευή όπου βρίσκεται η πηγή των λουτρών. Tο θέαμα του νερού που αναβλύζει από τη γη είναι συναρπαστικό, η μυρωδιά όμως από το θειάφι ανυπόφορη. H πηγή της Yπάτης είναι η μοναδική στην Eλλάδα και από τις πιο σπάνιες στον κόσμο.

 

Ανακαλύψτε την πανέμορφη φύση της Οίτης κάνοντας trekking και canyoning ή απολαύστε το κινηματογραφικό τοπίο του Σπερχειού  κάνοντας βόλτα με άλογα. Η φυσική ομορφιά, οι πεζοπορικές διαδρομές, οι  βυζαντινές Εκκλησίες, οι κρήνες, τα τρεχούμενα νερά και οι καταρράκτες της περιοχής συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό που ξεχειλίζει εικόνες, μυρωδιές και εκπλήξεις. Το μάτι χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, γεμάτα από θρύλους και μύθους μαγισσών που δρούσαν άλλοτε στην περιοχή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2231351604           (+30)22310 98455           (+30) 2231059199                 (+30) 2231098321

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP