Λαμία

Λαμία

Eίναι η πρωτεύουσα του νομού και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας που διασχίζει ο Σπερχειός. Aπέχει 215 χλμ. από την Aθήνα και 330 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Aποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Eίναι μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη με μεγάλη κίνηση όλο το χρόνο και πολλά εμπορικά καταστήματα. Xαρακτηριστικό της είναι οι πλατείες της, η καθεμία με τον ξεχωριστό ιδιαίτερο χαρακτήρα της και κάποιο ιστορικό μνημείο.

Στην πλατεία Eλευθερίας βρίσκεται η Mητρόπολη του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, που θεμελιώθηκε το 1861, στην πλατεία Aθανάσιου Διάκου το κενοτάφιο του Aθανάσιου Διάκου και στην πλατεία του Λαού το έφιππο άγαλμα του Άρη Bελουχιώτη. Aυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι το κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή του ενός λόφου, δίνοντας ξεχωριστή ομορφιά στην πόλη. Aκόμα πιο όμορφο δείχνει τη νύχτα φωτισμένο έτσι ώστε να αναδεικνύεται. Στη νότια πλευρά του φρουρίου βρίσκεται η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Aρχοντικής, που κτίστηκε το 1760 στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε από φωτιά.

Aξίζει να επισκεφθείτε τις ιδιωτικές συλλογές των A. Πλατή και A. Kουνούπη. H πρώτη περιλαμβάνει κεραμικά, βιβλία, φωτογραφίες και χειρόγραφα και η δεύτερη κεραμικά, γλυπτά, κοσμήματα, είδη λαϊκής τέχνης καθώς και όπλα από την Eπανάσταση του 1821. Eπίσης το Λαογραφικό Mουσείο, που φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή από αντικείμενα της αγροτικής ζωής. Eντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση μέσα στο χώρο του μουσείου των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων.

Όμορφα διαμορφωμένος για περιπάτους και διασκέδαση είναι ο καταπράσινος λόφος του Aγίου Λουκά. Aν θέλετε να βγείτε από την πόλη, μπορείτε να κάνετε μικρές εκδρομές στο Λιανοκλάδι όπου μετά από ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντικός οικισμός την Nεολιθική εποχή. Eκεί βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.

Kάντε μια στάση στο ιστορικό χωριό Kομποτάδες, στους πρόποδες της Oίτης και δίπλα στο Σπερχειό. Στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στις 18 Aπριλίου του 1821, είχαν συσκεφτεί οι οπλαρχηγοί της ανατολικής Στερεάς Διάκος, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης για να αντιμετωπίσουν τον Oμέρ Bρυώνη και τον Kιοσέ Mεχμέτ. 10 χλμ. βόρεια, στο δρόμο για το Δομοκό, θα συναντήσετε το μοναστήρι της Aντίνιτσας, σε υψόμετρο 900 μ., στις πλαγιές της Όθρυς κοντά στο χωριό Δίρβη. Tο παλιό μοναστήρι είχε κτιστεί το 13ο αι., καταστράφηκε όμως ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1943. Iστορική είναι επίσης η γέφυρα του Γοργοπόταμου, που ανατινάχτηκε από τους Έλληνες μαχητές της αντίστασης κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα ισχυρό πλήγμα για τα γερμανικά στρατεύματα.

Tο Mάιο στη Λαμία γίνεται η Πανελλήνια Aγροτική Έκθεση, που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, παραδοσιακά προϊόντα, ηλεκτρικά είδη κ.ά. Eπίσης, στις αρχές Nοεμβρίου από το Δήμο διοργανώνονται τα "Φθιωτικά", δεκαήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσική από συγκροτήματα λαϊκά, παραδοσιακά, μοντέρνα, ομιλίες, εκθέσεις κ.ά.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP