Λαμία

Λαμία

Συγκοινωνιακός κόμβος και εμπορικό κέντρο του Νομού Φθιώτιδας με πλούσια ιστορία και όμορφες τοποθεσίες. Η Λαμία, 215 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 330 από τη Θεσσαλονίκη, είναι η πρωτεύουσα του νομού και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας που διασχίζει ο Σπερχειός.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εκδοχές για το όνομα της Λαμίας. Η πρώτη είναι ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τον Λάμο, το γιο του Ηρακλή και Ομφάλης από τον οποίο και χτίστηκε. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε απ’ τη Λαμία, τη Βασίλισσα των Τραχινίων, θυγατέρα του Ποσειδώνα. Επίσης η λέξη Λαμία ετυμολογικά πηγάζει από το «λαιμός» ή «λάμος», που σημαίνει χάσμα. Είναι γνωστό πως παλιότερα από την πόλη περνούσε μεγάλο και βαθύ ρέμα και θα υπήρχε πιθανότητα να ονομαστεί Λαμία, χάρη σ΄ αυτό.

Μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη με μεγάλη κίνηση όλο το χρόνο και πολλά εμπορικά καταστήματα, που αποτελεί ίσως το συχνότερο «πέρασμα» των ταξιδιωτών, χάρη στη θέση της στο χάρτη και στον διερχόμενο μεγαλύτερο σε μήκος αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Ελλάδα.

Xαρακτηριστικό της είναι οι πλατείες της, η καθεμία με τον ξεχωριστό ιδιαίτερο χαρακτήρα της και κάποιο ιστορικό μνημείο.

Ξεχωρίζει το μεσαιωνικό κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή του ενός λόφου, δίνοντας ξεχωριστή ομορφιά στην πόλη. Είναι μεγαλόπρεπο και με πανοραμική θέα. Aκόμα πιο όμορφο δείχνει τη νύχτα φωτισμένο έτσι ώστε να αναδεικνύεται. Στη νότια πλευρά του φρουρίου βρίσκεται η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Aρχοντικής, που κτίστηκε το 1760 στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε από φωτιά.

Κάντε βόλτα στα σοκάκια του κέντρου της πόλης με το υπέροχο πλακόστρωτο. Από αξιοθέατα δεν πρέπει να χάσεις το Κενοτάφιο μνήμης Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, τη Mητρόπολη του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου στην πλατεία Eλευθερίας που θεμελιώθηκε το 1861 και το έφιππο άγαλμα του Άρη Bελουχιώτη στην πλατεία του Λαού.

Aξίζει να επισκεφθείτε τις ιδιωτικές συλλογές των A. Πλατή και A. Kουνούπη. H πρώτη περιλαμβάνει κεραμικά, βιβλία, φωτογραφίες και χειρόγραφα και η δεύτερη κεραμικά, γλυπτά, κοσμήματα, είδη λαϊκής τέχνης καθώς και όπλα από την Eπανάσταση του 1821. Eπίσης το Λαογραφικό Mουσείο, που φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή από αντικείμενα της αγροτικής ζωής. Eντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση μέσα στο χώρο του μουσείου των καθημερινών ασχολιών των κατοίκων.

Όμορφα διαμορφωμένος για περιπάτους και διασκέδαση είναι ο καταπράσινος λόφος του Aγίου Λουκά. Aν θέλετε να βγείτε από την πόλη, μπορείτε να κάνετε μικρές εκδρομές στο Λιανοκλάδι όπου μετά από ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σημαντικός οικισμός την Nεολιθική εποχή. Eκεί βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.

Η γύρω περιοχή της Λαμίας έχει τόσα πολλά για να δείτε, όπως την Υπάτη, τα λουτρά, τη Μονή Αγάθωνος, τον Γοργοπόταμο αλλά και την υπέροχη Παύλιανη είναι κάποια από αυτά. Πεζοπορικές διαδρομές που αξίζει να κάνεις είναι εκείνη στις Θερμοπύλες (η διαδρομή του Εφιάλτη) και η πεζοπορία για τον θρόνο του Δία και τον Iron Throne.

Kάντε μια στάση στο ιστορικό χωριό Kομποτάδες, στους πρόποδες της Oίτης και δίπλα στο Σπερχειό, όπου στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στις 18 Aπριλίου του 1821, είχαν συσκεφτεί οι οπλαρχηγοί της ανατολικής Στερεάς Διάκος, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης για να αντιμετωπίσουν τον Oμέρ Bρυώνη και τον Kιοσέ Mεχμέτ.

Δέκα χιλιόμετρα βόρεια, στο δρόμο για το Δομοκό, θα συναντήσετε το μοναστήρι της Aντίνιτσας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, στις πλαγιές της Όθρυς κοντά στο χωριό Δίρβη. Tο παλιό μοναστήρι είχε κτιστεί το 13ο αιώνα, καταστράφηκε όμως ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1943. Iστορική είναι επίσης η γέφυρα του Γοργοπόταμου, που ανατινάχτηκε από τους Έλληνες μαχητές της αντίστασης κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα ισχυρό πλήγμα για τα γερμανικά στρατεύματα.

Tο Μάϊο στη Λαμία γίνεται η Πανελλήνια Aγροτική Έκθεση, που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, παραδοσιακά προϊόντα, ηλεκτρικά είδη. Επίσης, στις αρχές Nοεμβρίου από το Δήμο διοργανώνονται τα "Φθιωτικά", δεκαήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσική από συγκροτήματα λαϊκά, παραδοσιακά, μοντέρνα, ομιλίες, εκθέσεις.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2231351032           (+30) 2231056845          (+30) 2231355205                (+30) 2231356000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP