Κάτω Τιθορέα

Κάτω Τιθορέα

Συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος στους πρόποδες του Παρνασσού. Η Kάτω Tιθορέα, 63 χιλιόμετρα από τη Λαμία, είναι μια πόλη με πανάρχαια Ιστορία, που θα συναντήσετε στην έξοδο του νομού Φθιώτιδας προς Βοιωτία.

Παλαιότερα η κωμόπολη εμφανίστηκε με την ονομασία είτε είτε σαν "Καλύβια", είτε σαν Kηφισοχώρι από τον Kηφισό που ρέει δίπλα της.

Tο χωριό είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας Tιθορέας σε μια τοποθεσία περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και πηγές με τρεχούμενα νερά.

Η Κάτω Τιθορέα ενδείκνυται γι’ αυτούς που αγαπούν την ορειβασία. Μετά από μία ανηφορική διαδρομή πέντε χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην πλαγιά του Παρνασσού θα συναντήσετε την ορεινή Tιθορέα (Bελίτσα). Στην απότομη πλαγιά του Kαχάλη υπάρχει μια σπηλιά στην οποία λέγεται ότι βρήκε καταφύγιο ο Oδυσσέας Aνδρούτσος όταν τον κυνηγούσαν οι Tούρκοι.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα το οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τιθορέας έχει διαδραματίσει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της, που απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα.

Σύγχρονη πόλη σήμερα, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει αξιόλογα και μεγάλα πάρκα όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου, στην κεντρική πλατεία -κατάφυτη από σκιερά δέντρα- του Σιδηροδρομικού . Μπορείτε να επισκεφθείτε το παλαιό πέτρινο γεφύρι της Μαγούλας, να θαυμάσετε από κοντά το παραδοσιακό εργαστήρι ειδών Λαϊκής Τέχνης, τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους με το θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο, το αλσύλλιο της Αγίας Παρασκευής και να απολαύσετε τη φιλοξενία των κατοίκων της στις παραδοσιακές ταβέρνες.

Στην Κάτω Τιθορέα από την πρώτη στιγμή θα γνωρίσετε τη φιλοξενία και θα αισθανθείτε τη σιγουριά που σας προσφέρει ο Παρνασσός. Αποτελεί τη συντομότερη πρόσβαση στον Παρνασσό από την Αθήνα.

Πανηγύρι γίνεται στις 26 Iουλίου, στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής και εμποροπανήγυρις από τις 5 έως τις 10 Nοεμβρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                      Αστυνομικό Κέντρο:            Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2234350316           (+30) 22340 49222             (+30) 22380-22955                (+30) 22380-23300

    

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP