Γοργοπόταμος

Γοργοπόταμος

Τόπος ιστορικός, γνωστός για τη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα των Eλλήνων κατά της γερμανικής κατοχής στο B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γοργοπόταμος, επτά χιλιόμετρα από την Λαμία, εκτός από βαριά ιστορική κληρονομιά του, διαθέτει και ένα πανέμορφο γραφικό χωριό δίπλα στον ποταμό και την ιστορική γέφυρα.

Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης σε ύψος 35 μέτρων, ανάμεσα σε καταπράσινες φυσικές ομορφιές και τα γάργαρα νερά του ποταμού Γοργοποτάμου. Το συνολικό του μήκος είναι οκτώ χιλιόμετρα, ενώ στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε κατ’ ευθείαν στον Μαλιακό κόλπο, αλλά με τις συνεχείς προσχώσεις και την επέκταση του κάμπου της Λαμίας, ενώθηκε τελικά με τον Σπερχειό.

Πατήστε στα ιερά και ιστορικά χώματα του Γοργοποτάμου, εκεί όπου η γέφυρά του αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Φθιώτιδας. Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Το αποτέλεσμα ήταν η ανατίναξη της γέφυρας από τους αντάρτες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά των Γερμανών στην κατεχόμενη Eυρώπη και η επέτειός του γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 25 Nοεμβρίου.

Το τοπίο είναι μοναδικό, αφού η γέφυρα ενώνει ουσιαστικά τις δύο πλαγιές της Οίτης και επιτρέπει τη διέλευση του τρένου.

Tο όνομά του οφείλεται στον ομώνυμο ποταμό που κυλάει δίπλα από το χωριό και στην πορεία του συναντάει το Σπερχειό. Πάνω από το χωριό περνάει η σιδηροδρομική γραμμή πάνω στην ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου που ενώνει της δύο πλαγιές της Oίτης.

Aξίζει να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος, που χτίστηκε το 1963 στη θέση Mοναστήρι, πάνω στα θεμέλια εκκλησίας του 1830. Στον περίβολο της εκκλησίας θα δείτε μαρμάρινες πλάκες με βυζαντινές επιγραφές και παραστάσεις. Προχωρώντας από το Γοργοπόταμο προς τις πλαγιές της Oίτης, θα συναντήσετε τη γραφική κοινότητα της Hράκλειας.

Η περιοχή αν και έχει υποστεί αρκετές παρεμβάσεις από τα έργα που υδροδοτούν την πόλη της Λαμίας, το τοπίο παραμένει μοναδικό με μικρούς καταρράκτες και άφθονα νερά που αναβλύζουν από «μάτια» -ανοίγματα» των βράχων. Μάλιστα, σύμφωνα με το μύθο, οι πηγές του Γοργοποτάμου -αρχαία ονομασία Δύρας- δημιουργήθηκαν μετά από θεϊκή παρέμβαση του Δία με σκοπό να σβήσουν τη φωτιά που είχε τυλίξει τον Ηρακλή όταν φόρεσε το μαγεμένο μανδύα που έδωσε για αυτόν στη Δηιάνειρα ο Κένταυρος Νέσσος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22313-51421           (+30) 22310 56800          (+30) 2231355205                (+30) 2231056400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP