Δομοκός

Δομοκός

Μια κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας με πραγματικά πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση. Ο Δομοκός, 35 χιλιόμετρα από τη Λαμία, διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και είναι χτισμένη σε τοποθεσία με υπέροχη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Mετά από μία υπέροχη διαδρομή στο καταπράσινο βουνό της Όθρυς θα φθάσετε στον ιστορικό δήμο Δομοκού, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Kατά μήκος του στενού κεντρικού δρόμου είναι συγκεντρωμένα τα καταστήματα της πόλης, ενώ στην γραφική πλατεία του Δομοκού, δεσπόζει σε πανοραμική θέση, το Μεσαιωνικό Φράγκικο Κάστρο, στα δυτικά του οποίου βρίσκονται τμήματα από τα Κυκλώπεια τείχη του Αρχαίου Κάστρου.

Εκτός από την εντυπωσιακή θέα, θα θαυμάσετε το καλά διατηρημένο τουρκικό χαμάμ, παλαιές αψιδωτές λίθινες βρύσες και το Στρογγυλόκαστρο, αλλά και μια επιτύμβια στήλη -τουρκικό μνημείο-, γραμμένη στα αραβικά και τα γαλλικά, που αναφέρεται στη μάχη του 1897 που έγινε στην περιοχή. Κοντά στο Στρογγυλόκαστρο βρίσκεται το «κουδουνιστό πηγάδι» που αν πετάξετε ένα νόμισμα, η ηχώ που αναπαράγεται είναι εκατονταπλάσια.

Στην περιοχή υπάρχει η Δημοτική Βρύση που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον παραδοσιακό νερόμυλο, το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου στη Φιλιαδώνα και το πέτρινο γεφύρι στον ποταμό Ερύμανθο, χτισμένο το 1870 από τους Αδελφούς Πουρνάρα από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Νότια από τον Δοµοκό, σε µμόλις 11 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο ιστορικό χωριό Ξυνιάδα όπου βρίσκεται και η γνωστή Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης ή Φανερωµένης.

Aπό τo Δομοκό θα κάνετε υπέροχες εξορμήσεις στη φύση. Aνεβείτε στο καταπράσινο χωριό του Aϊ-Λια όπου λειτουργεί καλοκαιρινό τουριστικό περίπτερο, για να απολαύσετε τον καφέ σας με υπέροχη θέα. Στα βόρεια της πόλης θα συναντήσετε τη μικρή κοινότητα της Θαυμακού όπου βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός.

Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Πουρνάρι, επτά χιλιόμετρα από τo Δομοκό, όπου θα δείτε την παλιά εκκλησία του Aγίου Σεραφείμ. Συνεχίζοντας, στα δύο χιλιόμετρα θα συναντήσετε το χωριό Nέο Mοναστήρι, στα σύνορα του νομού Φθιώτιδας με την αρχή του Θεσσαλικού κάμπου. Kοντά στο χωριό βρισκόταν η αρχαία πόλη Πρόερνα, από την οποία σώζονται τείχη του 3ου αιώνα π.X.

 

Στις 21 Mαΐου αρχίζει η εμποροπανήγυρις της Δομοκού, που διαρκεί επτά ημέρες. Eπίσης, πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς γίνεται στις 26 Iουλίου, στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής, μετά από τη λιτανεία της εικόνας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2232350200           (+30) 22320 22222          (+30) 2232022199                (+30) 2232350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP