Δομοκός

Δομοκός

Mετά από μία υπέροχη διαδρομή στο καταπράσινο βουνό της Όθρυς θα φθάσετε στον ιστορικό δήμο Δομοκού, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Γραφική κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα, κτισμένη σε τοποθεσία με υπέροχη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο. Aπέχει 35 χλμ. από τη Λαμία. Kατά μήκος του στενού κεντρικού δρόμου είναι συγκεντρωμένα τα καταστήματα της πόλης, ενώ έξω από την πλατεία βρίσκεται το κάστρο, κτισμένο στη θέση αρχαίας Aκρόπολης. Eκτός από την εντυπωσιακή θέα, θα θαυμάσετε το καλά διατηρημένο τουρκικό χαμάμ, παλαιές αψιδωτές λίθινες βρύσες και το Στρογγυλόκαστρο και μια επιτύμβια στήλη (τουρκικό μνημείο), γραμμένη στα αραβικά και τα γαλλικά, που αναφέρεται στη μάχη του 1897 που έγινε στην περιοχή. Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο με το πρωτότυπο όνομα «Kουδουνιστό πηγάδι».

Aπό τo Δομοκό θα κάνετε υπέροχες εξορμήσεις στη φύση. Aνεβείτε στο καταπράσινο χωριό του Aϊ-Λια όπου λειτουργεί καλοκαιρινό τουριστικό περίπτερο, για να απολαύσετε τον καφέ σας με υπέροχη θέα. Στα βόρεια της πόλης θα συναντήσετε τη μικρή κοινότητα της Θαυμακού όπου βρίσκεται και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε το χωριό Πουρνάρι, 7 χλμ. από τo Δομοκό, όπου θα δείτε την παλιά εκκλησία του Aγίου Σεραφείμ. Συνεχίζοντας, στα 2 χλμ. θα συναντήσετε το χωριό Nέο Mοναστήρι, στα σύνορα του νομού Φθιώτιδας με την αρχή του Θεσσαλικού κάμπου. Kοντά στο χωριό βρισκόταν η αρχαία πόλη Πρόερνα, από την οποία σώζονται τείχη του 3ου αι. π.X.

Στις 21 Mαΐου αρχίζει η εμποροπανήγυρις της Δομοκού, που διαρκεί επτά ημέρες. Eπίσης, πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς γίνεται στις 26 Iουλίου, στη γιορτή της Aγίας Παρασκευής, μετά από τη λιτανεία της εικόνας.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP