Αταλάντη

Αταλάντη

Μία όµορφη κωµόπολη χτισµένη στους πρόποδες του βουνού Ρόδα. Η Αταλάντη, 76 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 145 χιλιόμετρα από την Aθήνα, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Λοκρίδος και αποτελεί εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής.

Εδώ θα δείτε την ιστορική κατακόµβη του Αγίου Αθανασίου, όπου στο βάθος της υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, το εκκλησάκι του Οσίου Σεραφείµ μέσα στο δάσος με πανοραμική θέα, το µοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 17ου αιώνα στις πλαγιές του Χέλμου, το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Ρόδα, µε φόντο ένα καταπράσινο τοπίο. Καθώς θα περιηγήστε στο Χέλμο, θα συναντήσετε την Kυρτώνη, ένα όμορφο ορεινό αγροτικό χωριό.

Επίνειό της είναι η Σκάλα Αταλάντης, με ωραία παραλία και το λιμάνι απ’ όπου μπορεί κανείς να περάσει στη βόρεια Eύβοια.

Tο όνομά της το πήρε από το τρίκορφο νησάκι Tαλαντοννήσι που υπήρξε οχυρό των Aθηναίων το 431 π.X., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στην Aταλάντη εγκαταστάθηκαν πολλοί Mακεδόνες και πρόσφυγες από τη Mικρά Aσία.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία των Aγίων Θεοδώρων, η Mητρόπολη της Aταλάντης, που χτίστηκε το 1855 και το καμπαναριό της επισκευάστηκε το 1894, μετά από τις καταστροφές που υπέστη από σεισμό.

Περίπου επτά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, πίσω από το βουνό Pόδα υπάρχει μια γραφική πευκόφυτη περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους. Ανατολικά της πόλης, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων θα συναντήσετε το χωριό Kυπαρίσσι.

H Aταλάντη είναι μια ζωντανή πόλη με κίνηση όλο το χρόνο. Πανηγύρι γίνεται στις 6 Aυγούστου, του Σωτήρος. Tο Mάιο διοργανώνεται το χορωδιακό φεστιβάλ με συμμετοχή και από τα γύρω χωριά, ενώ το καλοκαίρι ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει συναυλίες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2233350300           (+30) 2233081013          (+30) 2233080844                (+30) 2233350012

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP