Αμφίκλεια

Αμφίκλεια

Γραφική κωμόπολη στους βορειανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού. Η Αμφίκλεια, 50 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 170 από την Αθήνα, αποτελεί εμπορικό και γεωργικό κέντρο της περιοχής, ελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Βρίσκεται στα όρια των τριών νομών Φθιώτιδας, Bοιωτίας, Φωκίδας και χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 400 μέτρων, χαρίζοντας μια θέα αξεπέραστη, αλλά και άφθονο οξυγόνο ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.

Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μια οικονομικότερη εκδοχή της Αράχωβας, ενώ άλλοι ως το «αδερφάκι» του Παρνασσού.

Θα περπατήσετε στα υπέροχα καλντερίμια της με τις άψογα διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, θα χαλαρώσετε πίνοντας το ζεστό ρόφημά σας σε κάποιο από τα café της ή απλά θα απολαύσετε τη θέα στο βουνό από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου που θα επιλέξετε για τη διαμονή σας.

Πρόκειται για μέρος που χαρίζει πολλές επιλογές τόσο σε διαμονή και φαγητό όσο και σε μίνι εκδρομές στις γύρω περιοχές, οι οποίες κάθε χειμώνα έχουν την τιμητική τους.

Η θέση της γραφικής Αμφίκλειας είναι στρατηγική, καθώς απέχει 17 χιλιόμετρα μακριά από το διάσημο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, ενώ θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από 40 λεπτά οδήγησης για μια μίνι εκδρομή στην Αράχωβα.

Η Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας με την εξαιρετική θέα, το Μουσείο Άρτου, οι δύο πλατείες -η κεντρική και η πάνω- και το χτισμένο μέσα σε σπηλιά τον 11ο αιώνα ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ είναι μόλις μερικά από τα αξιοθέατα της Αμφίκλειας. Επιπλέον στο πάνω μέρος της κωμόπολης θα δείτε τον παλιό συνοικισμό, που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Kατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας η Αμφίκλεια ονομάστηκε Δαδί, ενώ εδώ λατρεύτηκε και ο θεός Διόνυσος, το μαντείο του οποίου τοποθετείται στον κοκκινόβραχο, στη θέση Kλήδωνας.

Aξίζει να επισκεφθείτε την ακρόπολη της αρχαίας Aμφίκλειας όπου βρίσκεται και ο μεσαιωνικός πύργος –Παλαιόπυργος- με τα δύο πατώματα. Xαρακτηριστικό είναι ότι ο πύργος επικοινωνεί υπογείως με πηγάδι που βρίσκεται έξω απ’ αυτόν.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2234350316           (+30) 22340 29100          (+30) 2234023199                (+30) 2234350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP