Πενταγιοί

Πενταγιοί

Γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων, πατρίδα της θρυλικής Mαρίας Πενταγιώτισσας. Το χωριό Πενταγιοί, 94 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άμφισσας, είναι χωριό της Δωρίδας, μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Οι ντόπιοι αναφέρονται στο χωριό τους ως Πενταγιού και όχι Πενταγιοί, όπως είναι η διοικητική του ονομασία. Υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για το πώς προέκυψε το όνομα αυτό. Η πρώτη λέει πως εκεί ήταν το σημείο συνάντησης πέντε δρόμων, η δεύτερη πως προέρχεται από την οικογένεια Καμπεραίων, που είχε πέντε γιους και ήταν από τις πρώτες του χωριού και η τρίτη από τις πέντε εκκλησίες του (πέντε άγιοι).

Οι Πενταγιοί είναι το χωριό μιας από τις πιο γνωστές «θρυλικές» γυναικείες μορφές που έχουν ενταχθεί στη λαϊκή παράδοση, της Μαρίας Πενταγιώτισσας. Η γυναίκα αυτή και τα κατορθώματά της κατά την εποχή του Όθωνα, εξόργισαν την τοπική κοινωνία που δεν στάθηκε στην ομορφιά της, αλλά πλέον θεωρείται η πιο γνωστή εκπρόσωπος των Πενταγιών όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στην τέχνη.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης, στην περιοχή Τουρκόρεμα έξω από τους Πενταγιούς, οι Έλληνες αρματολοί με αρχηγό τους τον Σκαλτσόδημο κατατρόπωσαν το στρατό δύο χιλιάδων Τούρκων του Μουσταφάμπεη, που τους κυνήγησε μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Στους Πενταγιούς θα δείτε πολλά μικρά ξωκλήσια, ενώ η κύρια, επιβλητική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες. Στην «Βαρδουσιακή σχολή Ελευθέριου Λόγου» στο κέντρο του χωριού υπάρχει βιβλιοθήκη 300 τίτλων, ενώ εκεί λειτουργούν ακόμα το  δημοτικό σχολείο και το αγροτικό ιατρείο.

Aξίζει να επισκεφθείτε το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Παντελεήμονα και την πέτρινη βρύση -19ου αιώνα. Στο χωριό λειτουργεί κοινοτικός ξενώνας.

Πανηγύρι διοργανώνεται της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου και την επομένη, 27 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμωνος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2266052209           (+30) 22660 22100          (+30) 2266022199                (+30) 226 605 2956

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP