Λιδορίκι

Λιδορίκι

Γραφική κωμόπολη και πρωτεύουσα της επαρχίας Δωρίδος, χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας. Το Λιδορίκι, 47 χιλιόμετρα δυτικά της Άμφισσας, είναι μία από τις ομορφότερες κωμοπόλεις της ορεινής Φωκίδας και προσφέρει γαλήνη στους επισκέπτες, κάτι που δεν είχε γνωρίσει κατά τη μακρά ιστορία του.

Αποτέλεσε επίκεντρο μαχών στα χρόνια της Επανάστασης και ένα από τα κέντρα Εθνικής Aντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, έγινε και θύμα αντιποίνων των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής,  καθώς στις 29 Aυγούστου 1944 πυρπολήθηκε ολόκληρο και οι κάτοικοι του εκτελέστηκαν.

Το Λιδορίκι βρίσκεται σε ύψος 550 μέτρων πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης και έχει περίπου 1.500 κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους, αλλά και εμπόρους. Φημισμένα σε όλη την Ελλάδα είναι τα θαυμάσια και ποιοτικά της τυροκομικά προϊόντα της περιοχής.

Στα πόδια της πανέμορφης κωμόπολης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου με ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη και στην πλάτη της η πανύψηλη οροσειρά της Γκιώνας.

Περπατήσε στις ψηλότερες γειτονιές, απ’όπου η θέα προς τη λεκάνη της λίμνης είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Περάστε από τον πυρήνα του παλιού χωριού που οι ντόπιοι ακόμη το λένε Βαρούσι. Η ονομασία στα ουγγρικά σημαίνει συνοικία ή προάστιο όπου ζούσαν πληθυσμοί χριστιανών, μια ονομασία που συναντάται συχνά σε πόλεις της Ελλάδας -όπως Τρίκαλα, Έδεσσα, Βέροια-, αλλά και των Βαλκανίων. Στο κέντρο της πολίχνης ξεχωρίζει το πέτρινο κτήριο όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ φυλάσσονται κάποια από τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Καλλίπολης η οποία καταστράφηκε το 279 π.Χ. από την επιδρομή των Γαλατών.

Με στολίδια τους υπέροχους βυζαντινούς ναούς όπως ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής και τη φυσική του τοποθεσία, το Λιδορίκι υπόσχεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Όλη η περιοχή προσφέρει τεράστια γκάμα τουριστικών επιλογών, όπως αρχαίες οχυρώσεις και επιγραφές, υπολείμματα βυζαντινών κάστρων, σπηλιές, αναρριχητικά πεδία και πολλά άλλα. Το Κάλλιο, το Μαλάνδρινο και το Αιγίτιο είναι  κάποια από τα χωριά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Επίσης, αξέχαστο μένει το χωριό Δάφνος, χτισμένο στη δυτική μεριά των Βαρδουσίων που κοσμείται από πανέμορφους καταρράκτες και είναι γνωστό για την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία του.

Θα απολαύσετε τις εξορμήσεις στις γύρω περιοχές όπου υπάρχουν και πολλά σπήλαια –ένα από αυτά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στις ελατοσκέπαστες πλαγιές των Bαρδουσίων, σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Αθανάσιος Διάκος όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ήρωας της Eπανάστασης του 1821. Πανηγύρι γίνεται της Zωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2266022144           (+30) 2266022100          (+30) 2266022056                (+30) 2266022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP