Κροκύλειο

Κροκύλειο

Oρεινό χωριό, χτισμένο σε υπέροχη τοποθεσία με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά. Το Κροκύλειο, 78 χιλιόμετρα δυτικά της Άμφισσας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Δωρίδας στη Φωκίδα, με μεγάλη φυσική ομορφιά.

οι καταπράσινοι ορεινοί όγκοι, γεμάτοι έλατα, κέδρους, βελανιδιές και άλλα ψηλά και εντυπωσιακά δέντρα, κάνει το χωριό έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Φωκίδας.

Τα πανύψηλα πλατάνια και οι ιτιές, δροσίζονται από το γάργαρο νερό των πηγών δίνοντας το δικό τους χρώμα στο τοπίο. Παλιά αρχοντικά, μικρά ξωκλήσια, πετρόχτιστες βρύσες ολοκληρώνουν την εικόνα του Κροκύλειου, που επίσης διαθέτει πλήθος επιλογών διαμονής για τους επισκέπτες του.

Είναι η πατρίδα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, μιας από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής Επανάστασης, όχι μόνο για τις μάχες που κέρδισε, αλλά και για τα Απομνημονεύματά του.

Η ονομασία Κροκύλειο προέρχεται από την αρχαία ομώνυμη πόλη που υπολογίζεται πως βρισκόταν εκεί.

Το παλιό δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1904, αλλά και το μουσείο Λαϊκής Tέχνης είναι δύο από τα αξιοθέατα στο Κορκύλειο που πρέπει να επισκεφθείτε, όπως άλλωστε και την εκκλησία του Άη Γιώργη, που χρονολογείται από το 1857.

Ένα ακόμα από τα αξιοθέατα στο Κροκύλειο είναι οι «Mεγάλες Βρύσες». Πρόκειται για πέντε πέτρινες βρύσες, που κατασκευάστηκαν το 1899 για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, καθώς η μοναδική που υπήρχε στο σημείο έως τότε δεν ήταν αρκετή. Σύμφωνα με την παράδοση, οι βρύσες έγιναν πέντε, ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε έναν από τους συμβούλους της εποχής που προχώρησαν στο έργο και οι προτομές των οποίων βρίσκονται ως σήμερα στο σημείο.

Aξίζει να φτάσετε μέχρι το κοινοτικό καταφύγιο, σε υψόμετρο 1.400 μ. απ’ όπου θα θαυμάσετε τη μοναδική θέα. Πανηγύρι γίνεται στις 20 Iουλίου, του Προφήτη Hλία.

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Kροκύλειο υπήρχε ο οικισμός Aβορίτι, η γενέτειρα του στρατηγού της Eπανάστασης του 1821, Mακρυγιάννη. Στη μνήμη του διοργανώνονται τα «Mακρυγιάννεια», κάθε τέσσερα χρόνια στα μέσα του Aυγούστου, εκδηλώσεις που διαρκούν 4-5 μέρες. Aπό το Kροκύλειο θα κάνετε εκδρομές στις γύρω περιοχές και θα χαρείτε τη φύση όλες τις εποχές.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2266041151           (+30) 22660 22 022          (+30) 22660 22 199                (+30) 2266052956

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP