Ιτέα

Ιτέα

Όμορφη παραλιακή κωμόπολη με φόντο τη Γκιώνα και τον Παρνασσό. Η Ιτέα, 13 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, είναι μια «νεαρή» κωμόπολη, καθώς ιδρύθηκε το 1830, και είναι χτισμένη στην άκρη ελαιόφυτης πεδιάδας.

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ αποτελεί και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νομού Φωκίδας, με την μαρίνα της να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Πήρε το όνομά της από τις πολλές ιτιές που κάποτε φύτρωναν στην περιοχή και γι’ αυτό σήμερα πολλοί ντόπιοι την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Άνετη και λειτουργική, με δεντροφυτεμένες πλατείες και τον όμορφο παραλιακό της δρόμο, με θέα τον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο, η Ιτέα είναι αγαπημένος, καθώς είναι τουριστικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, με όμορφες και καθαρές παραλίες, καλή ρυμοτομία και πολλά καινούρια κτίρια.

Στον όρμο Αγκάλης έγινε η περίφημη «Ναυμαχία της Σκάλας των Σαλώνων» με τον πλοίαρχο Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ επικεφαλής της ελληνικής ναυτικής δύναμης να κυβερνά το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο, την «Καρτερία», και να βυθίζει ολόκληρη την τουρκική ναυαρχίδα. Στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας θα αντικρίσετε το πανέμορφο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Λόγω του σχήματός της «βρέχεται» και από τις δύο πλευρές από θάλασσα, γι’ αυτό διαθέτει πολλές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, όπως το Τροκαντερό και το Μαϊάμι που είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, καθώς και οι πανέμορφες παραλίες του Ξενία, της Ευαγγελίστριας, Βραχάκια και Αϊ Γιάννης που θα απολαύσετε στιγμές γαλήνης και ηρεμίας. Οι παραλίες της Ιτέας, άλλες οργανωμένες πλαζ, άλλες ελεύθερες αμμουδιές θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μπάνιο στην παραλία της περιοχής, αλλά και εκδρομές στον καταπράσινο Παρνασσό, τους Δελφούς και τα ορεινά χωριά της γύρω περιοχής. Για νυχτερινή διασκέδαση υπάρχουν πολλές επιλογές.

H Iτέα φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις, όπως το ράλι «Aκρόπολις», το «Oλύμπιον» και κολυμβητικούς αγώνες διεθνούς εμβέλειας, τον Aύγουστο. Πανηγύρι γίνεται στις 6 Aυγούστου, του Σωτήρος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2265351100           (+30) 22650 33333        (+30) 2265034199                (+30) 2265351000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP