Γραβιά

Γραβιά

Ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού που έμεινε στην ιστορία χάρη στην ηρωική πράξη του ήρωα της επανάστασης του ’21, Οδυσσέα Ανδρούτσου και των 120 συντρόφων του. Tο Χάνι της Γραβιάς, 32 χιλιόμετρα από την Άμφισσα και 41 από τη Λαμία, έχει πλέον μετατραπεί σε έναν χώρο  μνήμης και ταυτόχρονα λαογραφικό μουσείο, καθώς εδώ δόθηκε η ιστορική μάχη κατά της προέλασης 9.000 Tούρκων του Ομέρ Βρυώνη το 1821 με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας που χωρίζει τον Παρνασσό από την Γκιώνα, ήδη από την αρχαιότητα η γεωγραφική θέση της Γραβιάς την μετέτρεπε σε φυσικό οχυρό για την άμυνα της Φωκίδας και των Δελφών.

Κάθε χρόνο στη Γραβιά πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη μάχη στο Χάνι, στις οποίες συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου και από τις γύρω περιοχές.

Στη μέση του χωριού υπάρχει η προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου και φυσικά το ιστορικό χάνι. Εκεί μάλιστα μέσα από οθόνες γίνεται αναπαράσταση των όσων διαδραματίστηκαν εκεί την περίοδο της επανάστασης του 1821. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Συλλογή, με αρχαιολογικά, λαογραφικά και ιστορικά κειμήλια.

Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από τη Γραβιά υπάρχει ένα μοναδικό στην Ελλάδα μεταλλευτικό πάρκο, το Vagonetto που προσφέρει στους επισκέπτες του ένα αξέχαστο ταξίδι στη γη. Ένα ακόμη αξιοθέατο, που θα απογειώσει την επίσκεψη στη περιοχή του πάρκου (Βάργιανη) είναι η μαγευτική ‘’Νεραϊδοσπηλιά’’ η οποία στολίζεται από μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Είναι ιδανική για χειμερινές αποδράσεις αφού είναι κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού

Κάθε χρόνο στις 8 Μάϊου γίνεται αναπαράσταση της θρυλικής μάχης που έγινε για να σταματήσει η επέλαση των στρατιών του Ομέρ Βρυώνη ο οποίος είχε αποσταλεί να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:              Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2265350900           (+30) 22650 91222                       (+30) 2265091255          (+30) 2265028333

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP