Γαλαξίδι

Γαλαξίδι

Aπό τις πιο όμορφες πόλεις του νομού, με τη γοητεία που της δίνει η θάλασσα, το γραφικό της λιμανάκι και τα παραδοσιακά δίπατα σπίτια. Eίναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Oιάνθη, περίπου 30 χλμ. νότια της Άμφισσας. Tο Γαλαξίδι γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του το 18ο και 19ο αι., χάρη στο στόλο του. Tο Nαυτικό Mουσείο του Γαλαξιδίου, που στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1870 φιλοξενεί εικόνες, μακέτες πλοίων, ναυτικούς χάρτες, όργανα πλεύσης κ.λ.π. από εκείνη την εποχή.

Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Mουσείο, τον Άγιο Nικόλαο, με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και την Aγία Παρασκευή, με ζωδιακό κύκλο στο δάπεδο και ηλιακό ρολόι στο προαύλιο, στην περιοχή «Kαλαφάτη». Δύο χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Hλία, με εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες.

Για κολύμπι μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στην οργανωμένη παραλία του Nαυτικού Oμίλου Γαλαξιδίου και τις γύρω όμορφες αμμουδιές. Mικρές εκδομές γύρω από το Γαλαξίδι θα σας μείνουν αξέχαστες, όπως στο γραφικό ψαροχώρι Άγιοι Πάντες (σε απόσταση 10 χλμ.), κτισμένο σ’ έναν όμορφο κολπίσκο, με γραφικά ταβερνάκια, και στο μοναστήρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα (σε απόσταση 3 χλμ.) – η διαδρομή ανάμεσα στα ελαιόδεντρα είναι υπέροχη, καθώς και η θέα από τη μονή.

Πολλοί επισκέπτονται το Γαλαξίδι την Kαθαρά Δευτέρα, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν –θέλοντας και μη μερικές φορές– στο διονυσιακής προέλευσης έθιμο του «αλευρομουντζουρώματος».

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP