Γαλαξίδι

Γαλαξίδι

Αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτοσύνης, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Oιάνθη. Το Γαλαξίδι, 30 χιλιόμετρα νότια της Άμφισσας, χτισμένο στον μυχό ενός βραχώδους κολπίσκου με θέα σε βραχονησίδες και φάρους, είναι από τις πιο όμορφες πόλεις του νομού Φωκίδας.

Το διπλό γραφικό λιμανάκι -η Αγορά και ο Χηρόλακας που χωρίζονται μεταξύ τους από τον Κάβο- και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Γαλαξιδίου με τα στενά σοκάκια και τα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια, καθώς και οι αρκετές επιλογές για μικρές αποδράσεις στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής, έχουν κάνει την πόλη ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό.

Περπατήστε στα στενά καλντερίμια και στις συνοικίες του οικισμού θαυμάζοντας τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα με χρωματιστές προσόψεις, μαρμάρινες αψίδες γύρω από τις πόρτες, λουλουδιασμένες βοτσαλωτές αυλές, πέτρινα μπαλκόνια κοσμημένα με ακρόπρωρα πλοίων αλλά και κεραμοσκεπές.

Ανάμεσα στα υπέροχα διατηρημένα κτίρια ξεχωρίζουν το αρχοντικό Τσαλαγγύρα –το σημερινό Δημαρχείο-, το αρχοντικό Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το πέτρινο Παρθεναγωγείο και το αρχοντικό Μπουρζέικο.

Σε μια βόλτα στο όμορφο πάρκο της πόλης θα θαυμάσετε δυο αρχαία μνημεία τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένη εκεί.

Περιδιαβαίνοντας τις πέντε παραδοσιακές πλατείες θα γνωρίσετε στο ψηλότερο σημείο της πόλης τον πολιούχο της πόλης Άγιο Νικόλαο με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δυο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο, αλλά και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο και τον ζωδιακό κύκλο – ηλιοτρόπιο σκαλισμένο στο δάπεδο του 1911.

Τα δύο του φυσικά λιμάνια του Γαλαξιδίου αποτέλεσαν για πολλά χρόνια ορμητήριο ψυχωμένων ναυτικών, που όργωναν με τα περίφημα γαλαξιδιώτικα σκαριά ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τρανταχτή απόδειξη της σπουδαίας ναυτικής ιστορίας του τόπου αποτελούν το Ναυτικό – Ιστορικό Μουσείο με  μακέτες πλοίων, ναυτικούς χάρτες, όργανα πλεύσης, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο.

Δύο χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Hλία, με εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες.

Για κολύμπι μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στην οργανωμένη παραλία του Nαυτικού Oμίλου Γαλαξιδίου και τις γύρω όμορφες αμμουδιές.

Mικρές εκδρομές γύρω από το Γαλαξίδι θα σας μείνουν αξέχαστες, όπως στο γραφικό ψαροχώρι Άγιοι Πάντες -σε απόσταση 10 χιλιομέτρων-, χτισμένο σ’ έναν όμορφο κολπίσκο, με γραφικά ταβερνάκια, και στο μοναστήρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα – σε απόσταση τριών χιλιομέτρων-, σε μια διαδρομή ανάμεσα στα ελαιόδεντρα.

Πολλοί επισκέπτονται το Γαλαξίδι την Kαθαρά Δευτέρα, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν –θέλοντας και μη μερικές φορές– στο διονυσιακής προέλευσης έθιμο του «αλευρομουντζουρώματος».

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22653 51200           (+30) 22650 41222          (+30) 2265440000               (+30) 2265041312

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP