Δελφοί

Δελφοί

Ο ομφαλός της Γης, ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι Δελφοί, 25 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, είναι ένα όμορφο χωριό, χτισμένο σε ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία της χώρας και τον σπουδαιότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Οι Δελφοί υπήρξαν ένα σημείο πνευματικής συνάντησης  των Ελλήνων, ένα θρησκευτικό κέντρο με πολλά ιερά και το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Εκεί η Πυθία μετέφερε τους χρησμούς του Απόλλωνα στους επισκέπτες – προσκυνητές που κατέφθαναν από ελληνικές περιοχές αλλά και από ξένες χώρες. Εδώ επέλεξαν οι αρχαίοι να χτίσουν το ναό του Aπόλλωνα, ένα από τα μεγαλύτερα ιερά της αρχαιότητας.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών χαρακτηρίστηκε το 1987 μνημείο της UNESCO. «Απλωμένοι» στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σήμερα, διατηρούν αμείωτο το ιστορικό-αρχαιολογικό ενδιαφέρον των επισκεπτών, καλύπτοντας συνάμα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Εδώ συνδυάζονται ιδανικά το βουνό, η όμορφη φύση, διεθνούς φήμης αρχαιολογικά μνημεία και χώροι πολιτισμού, αλλά και η θάλασσα.

Το τοπίο που θα αντικρύσετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας είναι μοναδικής ομορφιάς τοπίο γεμάτο καταπράσινες ελατόφυτες πλαγιές. Αν βρίσκεστε στην Αράχωβα, η συνολική απόσταση από εκεί μέχρι τους Δελφούς είναι μόλις 10 χιλιόμετρα. Μάλιστα το κοσμοπολίτικο θέρετρο οφείλει «κομμάτι» της αίγλης της στους Δελφούς, καθώς ήταν ανέκαθεν πολλοί δημοφιλείς. Εκεί λειτούργησε το σημαντικότερο

Aξίζει να επισκεφθείτε οπωδήποτε τον αρχαιολογικό χώρο, το Aρχαιολογικό Mουσείο, που στις 12 αίθουσές του φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή – ανάμεσά τους το μαρμάρινο αντίγραφο του «ομφαλού», πολλά σημαντικά αγάλματα, τις μετόπες του θησαυρού των Aθηναίων και το περίφημο άγαλμα του Hνίοχου των Δελφών– και το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, που λειτουργεί ως μουσείο. O Σικελιανός μαζί με τη σύζυγό του, Eύα, δούλεψαν για την αναβίωση της Δελφικής ιδέας.

Αν είστε φαν της πεζοπορίας πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό και για πεζοπόρους. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί για το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2265350027           (+30) 22650 82222                      (+30) 2265082307            (+30) 2265028333

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP