Αθανάσιος Διάκος

Αθανάσιος Διάκος

Η «Ελβετία» της Ελλάδας χτισμένη στα 1100 μέτρα υψόμετρο, με την άγρια και την πρωτόγνωρη ομορφιά που συναντά κανείς σε απόσταση μόνο λίγων ωρών από την Αττική. Ο Αθανάσιος Διάκος ή Άνω Μουσουνίτσα, 58 χιλιόμετρα από την Άμφισσα και 232 από την Αθήνα, είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό χτισμένο σε καταπράσινες πλαγιές ανάμεσα στις οροσειρές της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Εδώ η φύση φαίνεται να έχει προικίσει αφειδώς την περιοχή με καταρράκτες και αμέτρητους παραποτάμους, γάργαρα νερά και καταπράσινες πλαγιές με ελατοδάση μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.

Στην πλατεία του χωριού συναντάται ο επιβλητικός ανδριάντας του ήρωα Αθανάσιου Διάκου, που προστέθηκε ως σημείο αναφοράς του χωριού το 1922 από τον Πλαστήρα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Με αυτόν τον τρόπο τιμήθηκε η δράση κατοίκων του χωριού που συμμετείχαν στο σύνταγμα ευζώνων του Πλαστήρα, γνωστό και ως σειτάν ασκέρ, όπως ονομαζόταν από τους Τούρκους.

Μέχρι το 1959 το χωριό ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα, οπότε μετά μετονομάστηκε σε Αθανάσιος Διάκος προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της επανάστασης. Και μπορεί το ορεινό γραφικό χωριό να έχει το όνομα του Αθανασίου Διάκου, ωστόσο γενέτειρα του ήρωα της Επανάστασης του ’21, είναι η ελατοσκέπαστη Αρτοτίνα Δωρίδας.

Εδώ θα δείτε το ανακαινισμένο πέτρινο κτήριο, όπου στεγάζεται το «Ιστορικό Μουσείου του Αθανασίου Διάκου» και είναι επισκέψιμο. Από τον Αθανάσιο Διάκο εύκολα θα προσεγγίσετε την περιοχή της λίμνης του Μόρνου.

Το χωριό προσεγγίζεται είτε μέσω Άμφισσας και Λιδορικίου είτε μέσω Αμφίκλειας και Παύλιανης. Στον Αθανάσιο Διάκο υπάρχει από το 2009, Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο πατρικό σπίτι του Ήρωα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 6948824029           (+30) 22650 82 222          (+30) 2265440994                (+30) 2265082307

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP