Αρτοτίνα

Αρτοτίνα

Το πιο… ορεινό από τα ορεινά χωριά της Ελλάδας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, μέσα στα έλατα και στα γάργαρα νερά. Η Αρτοτίνα, 97 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, είναι γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι της Φωκίδας σκαρφαλωμένο σε μια ράχη των Bαρδουσίων με μόλις 18 κατοίκους.

Τα νερά ορμητικών χειμάρρων κυλούν ανάμεσα στην κρημνώδη και κατάφυτη από έλατα περιοχή της Αρτοτίνας κελαρύζουν, ενώ απέναντι από τον οικισμό ορθώνεται η Πυραμίδα, επιβλητική κορυφή των Βαρδουσίων.

Το τοπίο συμπληρώνεται από τα πλούσια βοσκοτόπια, στα οποία, ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο παρελθόν, έβοσκαν χιλιάδες γιδοπρόβατα.

Η Αρτοτίνα στη Φώκιδα “μάχεται” με τον Αθανάσιο Διάκο για το ποιο από τα δύο χωριά είναι η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου. Στα εδάφη της έστηναν επί Τουρκοκρατίας καραούλι αρματολοί και κλέφτες, όπως υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, τα τοπωνύμια «Το κελί του Διάκου», «Του Σαφάκα τα ταμπούρια», «Του Σκαλτσοδήμου ο έλατος», «Η σπηλιά του Γιαννούλα», «Του Γούλα η ράχη».

Στην Αρτοτίνα θα κάνετε μια στάση στην πλατεία του χωριού με την εκπληκτική θέα στα Βαρδούσια, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που οικοδομήθηκε το 1905 στη θέση παλαιότερης ομώνυμης εκκλησίας.

Περάστε από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας, που στεγάζεται στο σπίτι του οπλαρχηγού Σαφάκα, αλλά και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου θα δείτε το κελί που μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος πριν αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στον Αγώνα. Άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγια-Σωτήρα).

Εκεί όπου βουνά, κορυφές, υψίπεδα, κοιλάδες και φαράγγια διασχίζουν ουσιαστικά την ηπειρωτική Ελλάδα φτάνοντας σε μήκος τα 230 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος τα 70, μπορείτε να απολαύσετε ώρες πεζοπορίας.

Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου, πραγματοποιούνται τα «Διάκεια», εορταστικές (πολιτιστικές και αθλητικές) εκδηλώσεις αφιερωμένες στον εθνικό ήρωα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 29 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τη διεξαγωγή Θείας Λειτουργίας στη μονή και πανηγυριού με παραδοσιακή μουσική και τραγούδι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2266051355           (+30) 22660 22100                      (+30) 2266022222              (+30) 2266022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP