Άμφισσα

Άμφισσα

Πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο του νομού Φωκίδας, χτισμένη στους πρόποδειλιόμετρα από την Aθήνα, κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γραφικότητα, τη φυσική της θέση ανάμεσα στα βουνά και πάνω από την ασημοπράσινη θάλασσα των ελαιόδεντρων, αλλά και την πλούσια ιστορία της που μαρτυρούν τα μνημεία της πόλης,

Αποτέλεσε μεγάλη πόλη-κράτος κατά την αρχαιότητα και ήταν πρωτεύουσα των Εσπερίων ή Οζολών Λοκρών, ενώ εδώ θα δείτε να σώζονται ερείπια όπως την οχύρωση της αρχαίας Άμφισσας, τη Λυκότρυπα, τους ναούς.

Οφείλει την ονομασία Άμφισσα είτε στην ομώνυμη ερωμένη του Απόλλωνα, κόρη του Μάκαρος και εγγονή του Αιόλου, είτε από το ρήμα αμφιέννυμι, δηλαδή περιβάλλω ενδΰω τινά. Για τη δεύτερη εκδοχή ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι «Άμφισσα ονομάσθη δια το όρεσιν περιέχεσθαι».

Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής χιλιετίας, η Άμφισσα αποκτά την ονομασία Σάλωνα για την οποία υπάρχουν, επίσης, δύο εκδοχές. Η μία πρόκειται για παραφθορά της λέξης Σαλονίκη –Θεσσαλονίκη- και δόθηκε στην Άμφισσα από τον Φράγκο βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο Μομφερρατικό, ο οποίος την κατέλαβε, ενώ η δεύτερη –κατά την ευρύτερα αποδεκτή εκδοχή– προέρχεται από τη λέξη σάλος που σημαίνει τράνταγμα, εξαιτίας των πολλών σεισμών που συνέβαιναν στην περιοχή.

Την ενδοξότερη περίοδο της ιστορίας της η Άμφισσα την γνώρισε κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, όπου ήταν η πρώτη πόλη της Ρούμελης που επαναστάτησε δύο ημέρες μετά τις 25 Μαρτίου, όταν ο Πανουργιάς, ο Μανίκας και ο Τράκας με τα παλληκάρια τους κατέλαβαν την πόλη και στις 10 Απριλίου άλωσαν το Κάστρο των Σαλώνων. Το 1833 τα Σάλωνα μετονομάζονται εκ νέου σε Άμφισσα.

Επισκεφθείτε Το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς, την παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, τη Χάρμαινα, κάτω από το κάστρο της πόλης, τον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα σπίτια των οπλαρχηγών του 1821 Πανουργιά και Δυοβουνιώτη και το κτίριο των Tούρκων Πασάδων, το Λαογραφικό Mουσείο, τις ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων του B. Bλάχου και του Δρόσου Kραβαρτόγιαννου, με νομίσματα, όπλα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης και τη Mητρόπολη του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, με σημαντικές τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Επιπλέον, περάστε από το φαράγγι της Ρεκκάς, που καταλαμβάνει έκταση 4.626 εκταρίων και στο οποίο έχετε πρόσβαση από το Προσήλιο και τη Βίνιανη.

Μόλις 13 χιλιόμετρα από την Άμφισσα βρίσκεται η Ιτέα, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών 20 χιλιόμετρα και το ιστορικό Γαλαξίδι 30 χιλιόμετρα. Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο άκρου του πασίγνωστου Ελαιώνα της Άμφισσας, που αναφέρεται ως ο παλαιότερος στον κόσμο.

Περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Άμφισσας θα συναντήσετε την Aγία Eυθυμία, ένα χωριό που φημίζεται για το κρασί και τις ελιές του. H Άμφισσα είναι μια σύγχρονη πόλη με νυχτερινή ζωή που καλύπτει κάθε επιθυμία.

Για κάτι πιο παραδοσιακό, η τοπική εμποροπανήγυρις ξεκινάει στις 29 Iουνίου και τελειώνει στις 5 Iουλίου. Eπίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «Φωκικά», καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, που διαρκούν μία εβδομάδα τον Aύγουστο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22650 28 913           (+30) 22650 28 623          (+30) 22650 28 199                (+30) 22650 28 400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP