Νυμφαίο

Νυμφαίο

Παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στην πλαγιά του όρους Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Το Νυμφαίο βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλώρινας. Το αρχικό του όνομα ήταν Νέβεσκα, που στα βλάχικα σημαίνει "Νύμφη Αθέατη". Μια πινακίδα στην είσοδο ζητάει από τους επισκέπτες ν’ αφήσουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τον οικισμό, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Περπατώντας στα γραφικά του σοκάκια θαυμάζει κανείς τα πέτρινα παραδοσιακό σπίτια και τα μοναδικά αρχοντικά.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Νυμφαίου είναι η Νίκειος Σχολή, ένα αρχιτεκτονικό κειμήλιο, που χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο, το ερειπωμένο αρχοντικό-αρχηγείο του Μακεδονικού Αγώνα, απ’ όπου πέρασε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς και το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας και Ιστορίας, γνωστό ως "Το σπίτι των Χρυσικών", με περίτεχνα μακεδονικά ταβάνια, σπάνια παραδοσιακά έπιπλα, εργαλεία αργυροχρυσοχόων και λαογραφικό μουσείο.

Μόλις 1 χλμ. από το χωριό, μέσα σε μια τεράστια δασώδη έκταση, βρίσκεται το καταφύγιο της καφέ αρκούδας και στον Αετό (σε απόσταση 9 χλμ.) το κέντρο ενημέρωσης με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και κέντρο κτηνιατρικής περίθαλψης για αρκούδες και λύκους, ενώ λίγο πιο μακριά, στις Αγριαπιδιές, υπάρχει το καταφύγιο αιχμάλωτων λύκων. Το πανηγύρι, που γίνεται στο χωριό στη γιορτή της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο, είναι ένα από τα ωραιότερα της περιοχής.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2386031400           (+30) 23850 22100          (+30) 2385022444                (+30) 2386031360

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP