Λέχοβο

Λέχοβο

Το Λέχοβο είναι μία ορεινή κωμόπολη, που βρίσκεται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρνου (Βιτσίου) σε υψόμετρο 890 μέτρων, στο μεταίχμιο των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης. Από το Λέχοβο διέρχεται η επαρχιακή οδός Αμυνταίου - Καστοριάς. Απέχει 60 χλμ. από τη Φλώρινα, 40 χλμ. από την Καστοριά και 32 χλμ. από την Πτολεμαϊδα.

Γενικά

Το Λέχοβο μέχρι σήμερα παραμένει μαστοροχώρι, από τα λίγα που παραμένουν στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ξακουστοί και περίφημοι ήταν οι Λεχοβίτες "πετράδες" σε όλα τα καμποχώρια της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σήμερα εργάζονται σε ακτίνα 100 χλμ. περιμετρικά του Λεχόβου.

Επίσης, στο Λέχοβο εδρεύει από το 1914 (δύο έτη μετά την απελευθέρωση) μέχρι σήμερα ένα από τα δέκα πρώτα στον ελλαδικό χώρο συνδικαλιστικά όργανα με την επωνυμία: Εθνικό Σωματείο Οικοδόμων και Λοιπών Επαγγελμάτων « ο 'Αγιος Παντελεήμων ».

Σήμερα, εκτός από την οικοδομή αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα και ελάχιστοι με την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Οι γυναίκες του χωριού ασχολούνται με το εργόχειρο και καλλιεργούν στα κηπάρια κηπευτικά και ιδιαίτερα φασόλια ξακουστοί είναι οι "γίγαντες Λεχόβου".

Το Λέχοβο αποτελεί σήμερα μία ανεξάρτητη Κοινότητα του Νομού Φλώρινας από το έτος 1917 μέχρι σήμερα. Διοικητικά ανήκε στο βιλαέτι Μοναστηρίου, στο σαντζάκι Κορυτσάς και στον καζά Καστοριάς μέχρι το 1914. Από το 1914 έως το 1927 στο νομό Φλωρίνης και στην υποδιοίκηση Καστοριάς. Από το 1927 έως το 1941 στο νομό Φλωρίνης και στην επαρχία Καστοριάς. Το 1941-42 ανήκε στο νομό Καστοριάς. Από το 1942 μέχρι σήμερα ανήκει στο νομό Φλωρίνης. Μέχρι το 1980 σε αυτήν ανήκε και ο οικισμός του Χειμαδίου, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του στα επόμενα έτη.

Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και αστυνομικά - δικαστικά υπάγεται στις υπηρεσίες του νομού Καστοριάς.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP