Φλώρινα

Φλώρινα

ρωτεύουσα της επαρχίας και του νομού, η Φλώρινα απέχει 573 χλμ. από την Αθήνα και 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νομού, στις παρυφές του όρους Βαρνούντας (υψόμετρο 660 μ.), σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο που διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας, οι όχθες του οποίου έχουν κριθεί ως οικιστική παραδοσιακή ζώνη.

Η πόλη οφείλει το όνομά της στην πλούσια βλάστηση (χλωρός = φλωρός, φλωρινός σε μακεδονικές διαλέκτους). Στην ανάπτυξη και την αστικοποίησή της συνέβαλε η σιδηροδρομική της σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη (1893).

Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο του νομού καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα απο προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού εκμεταλευόμενοι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα μόλις 18 χιλιόμετρα απο την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά Άνω και Κάτω Κλείνες έχουν βρεθεί λείψανα τειχών και οικισμού που τοποθετούνται από τα ελληνιστικά έως τα βυζαντινά χρόνια και ρωμαϊκό κτίσμα με ψηφιδωτό δάπεδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο σιδηροδρομικό σταθμό, με ευρήματα κλασικών, ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων (τα παλαιότερα τοποθετούνται στον 4ο αι. π.Χ., στην εποχή του Φιλίππου), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με έργα χαρακτικής, ζωγραφικής και γλυπτικής και τα Λαογραφικά Μουσεία και Συλλογές (του συλλόγου Αριστοτέλης, της Λέσχης Πολιτισμού και της Στέγης Φιλότεχνων). Επίσης, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας της πόλης, το ζωολογικό κήπο με σπάνια ζώα και πουλιά και Εκτροφείο Θηραμάτων, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου εκτρέφονται ζώα του δάσους και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα.

Από τη Φλώρινα μπορεί να κάνει κανείς εκδρομές στα γύρω πανέμορφα ορεινά χωριά: Στη Δροσοπηγή, που απέχει 13 χλμ. Και είναι χτισμένη μέσα σε δάσος με τρεχούμενα σε υψόμετρο 900 μ., θα απολαύσετε τη φύση. Στη Μελίτη (20 χλμ. βορειοανατολικά) επισκεφθείτε την εκκλησιά του Προφήτη Ηλία (19ου αι.) και τα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού. Στη Βεύη (22 χλμ. ανατολικά της Φλώρινας, υψόμετρο 740 μ.) θα δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου, το τείχος και το νεκροταφείο ρωμαϊκών χρόνων.

Οι σύλλογοι της πόλης διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις: Τον Ιούνιο γίνεται το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και τον Αύγουστο η “Εβδομάδα προς τιμήν των ξενιτεμένων”. Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το παλιό τοπικό έθιμο, ανάβουν φωτιές στους δρόμους υπό τους ήχους πνευστών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 23853 51010           (+30) 23850 22100          (+30) 23850-22444                (+30) 23850 46566

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στα Φλώρινα

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP