Αετός

Αετός

Ο Δήμος Αετού έχει έδρα τον Αετό και αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγραπιδιών, Αετού, Αναργύρων, Ασπρογείων, Βαλτονέρων, Λιμνοχωρίου, Πεδινού και Σκλήθρου. Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 3.679 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση 137,6 στρεμμάτων. Η περιοχή χαρακτηρίζεται πεδινή, ημιορεινή και ορεινή. Διαθέτει αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και πλούσιο έδαφος σε λιγνίτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή των λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας καθώς και ο ορεινός όγκος του Βιτσίου. Κύρια ασχολία των κατοίκων αποτελεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Η γεωργία είναι εντατική με κύρια την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές. Σημαντική είναι η παραγωγή πατάτας, ζαχαρότευτλων και η παραδοσιακή παραγωγή πιπεριάς.

Αξιόλογα μνημεία που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή είναι: τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου καθώς και οχυρωματικός περίβολος σε λόφο βόρεια του Αετού (μεσαιωνικών χρόνων), ερείπια πόλης μέσα στη λίμνη εμφανή κυρίως σε μερικές νησίδες στους Αναργύρους, καθώς επίσης και ερείπια οικισμού και μαρμάρινος πεσσός με βάση ιωνικού κίονα (ρωμαϊκών χρόνων) στο Λιμνοχώρι.
Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι των Ταξιαρχών στον Αετό και το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σκλήθρο.

Το οικοσύστημα του συγκροτήματος των δύο λιμνών Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας, με τη μεγάλη ποικιλία προστατευόμενης χλωρίδας, είναι μοναδικής ομορφιάς και ο κυριότερος τόπος φωλιάσματος της βαλτόπαπιας. Εδώ φωλιάζουν ενδημικά Βαλκανικά είδη και σπάνια είδη ορχιδέας. Ο υγρότοπος των λιμνών συγκαταλέγεται στον κατάλογο των σημαντικών βιότοπων της Ελλάδας (Corine Biotope Project, Natura 2000). Υπάρχει επίσης η ιαματική πηγή Μπάνια μεταξύ Αγραπιδίων και Λιμνοχωρίου για την εκμετάλλευση της οποίας έχει δημιουργηθεί Δημοτική Επιχείρηση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εργασιών η κατασκευή του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης Ιαματικών Πηγών.

Στην περιοχή βρίσκεται και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος το οποίο ελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο Αρκτούρος ιδρύθηκε το 1992 ως αστική εταιρία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες της εταιρίας ξεκίνησαν με επίκεντρο την καφέ αρκούδα και την προστασία της, καθώς το ζώο αυτό ανήκει στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύεται από την Ελληνική, Κοινοτική και Διεθνή νομοθεσία. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο Αρκτούρος ίδρυσε το Κέντρο Προστασίας της Αρκούδας που περιλαμβάνει Κτηνιατρικό Σταθμό όπου οι αρκούδες φιλοξενούνται για μια μεταβατική χρονική περίοδο και τους παρέχεται η αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη και ειδική υποστήριξη.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που διατηρούν τις παραδόσεις και διοργανώνουν εκδηλώσεις όπως: η Γιορτή Πατάτας στο Σκλήθρο, η Γιορτή Πιπεριάς στον Αετό, γιορτές που θέλουν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Επίσης γίνονται εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά στο Λιμνοχώρι, δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο. Το Δεκαπενταύγουστο γίνονται εκδηλώσεις στον οικισμό Περικοπής Ασπρογείων όπου φιλοξενούνται αρκετοί επισκέπτες από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Με λαμπρότητα γιορτάζεται στον Αετό η εορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2386350200           (+30) 23850 44.211          (+30) 23850-22444                (+30) 2386350023

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP