Βίνιανη

Βίνιανη

Ένα κεφαλοχώρι του νομού Ευρυτανίας, όπου γράφτηκαν οι πιο ηρωικές και οι πιο αμφιλεγόμενες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Η Βίβιανη, 36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε φυσικά οχυρή θέση στα 620 μέτρα υψόμετρο.

Πανέμορφη, σε μαγνητίζει με τα πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τα τρεχούμενα νερά και τη θαυμάσια θέα στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Ήταν τόπος μακράς ιστορίας. Ήταν εκεί που βρέθηκαν μαζί ο Βελουχιώτης με τον Ζέρβα και σχεδίασαν την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Ήταν εκεί που σχηματίστηκε η «Κυβέρνηση του Βουνού». Ήταν εκεί ο ενθουσιασμός των ανταρτών και ο φόβος των «νοικοκυραίων».

Το όνομα της Βίνιανης προέρχεται από το "vinum" που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών και καλών αμπελιών και κρασιών που υπήρχαν εδώ. Το παλιό χωριό, που εγκαταλείφθηκε μετά από σεισμό, είναι ιδιαίτερα όμορφο και γραφικό.

Η Βίβιανη, όμορφο χωριό με καλαίσθητα σπίτια, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου του 1966 και ξανακτίστηκε πέντε χιλιόμετρα μακρύτερα. Η Νέα Βίνιανη -600 μέτρα υψόμετρο- χτίστηκε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την παλιά, με νέο σχέδιο και με τη συνδρομή της πολιτείας και σήμερα θεωρείται το καλύτερο χωριό του Νομού Ευρυτανίας από πλευράς ρυμοτομίας και τοποθεσίας.

Σε έναν υπερυψωμένο λόφο δεσπόζει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το επιβλητικό ρολόι. Κάθε 15 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας που έχει αφήσει εποχή και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από τα γύρω χωριά.

Κέντρο του ομώνυμου Δήμου, στη Βίνιανη θα επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου 18ου αι. Σε μικρή απόσταση από τη Βίνιανη αξίζει να επισκεφθε το όμορφο χωριό Χρύσω. Τα γραφικά γεφύρια πάνω από το ποτάμι θα μας συνοδέψουν στη διαδρομή. Η Χρύσω -δίκαια- παινεύεται για τον καταρράκτη και τις πανέμορφες 7 βρύσες αραβικής τεχνοτροπίας, τις 11 εκκλησίες και τον παλιό νερόμυλο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2237351315           (+30) 2237089160          (+30) 2237051019                (+30) 22370 22373

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP