Τριπόταμος

Τριπόταμος

Ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, μέσα σε πλούσια βλάστηση και απέραντα δάση και φυσικά με μοναδική θέα στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Το χωριό Τριπόταμος, 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Ευρυτανίας σε μια γλώσσα ξηράς που εισχωρεί μέσα στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα σπίτια που είναι σα χάνονται μέσα στα απέραντα δάση, ενώ αν κάνετε μια βόλτα μέσα στο χωριό θα δείτε τα πέτρινα σπίτια με τις μεγάλες αυλές και τα περιβόλια.

Το χωριό –ανήκει στο Δήμο Φραγκίστα- είναι γνωστό και με το παλαιότερο όνομά του, Τατάρνα, και για αυτό υπάρχει και το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται κοντά στη θέση παλαιού βυζαντινού μοναστηριού και αποτέλεσε καταφύγιο πολλών κλεφτών και αρματωλών. Μετά μετονομάστηκε σε Τριπόταμος από τα τρία ποτάμια τον Αχελώο, το Μέγδοβα και τον Αγραφιώτη.

Πριν μερικά χρόνια εδώ ενώνονταν τρία ποτάμια, ο Αχελώος (Ασπροπόταμος), ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας. Μετά την κατασκευή του φράγματος σκεπάστηκαν απ’ τα νερά της λίμνης.

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, ο Τριπόταμος ξεπερνούσε τους 1.000 κατοίκους, όμως μετά τον πνιγμό του πιο εύφορου μέρους με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, τους σεισμούς και τις κατολισθήσεις οι Τριποταμίτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους.

Σήμερα στην περιοχή της λίμνης λειτουργεί με επιτυχία ένας πειραματικός σταθμός ιχθυοκαλλιέργειας, με πρώτη παραγωγή τον κυπρίνο, την πέστροφα και τα χέλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιά στον Τριπόταμο γινόταν το παζάρι της Μαγούλας που συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες Ρουμελιώτες την εποχή εκείνη για να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους.

Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πολλά και ενδιαφέροντα αντικείμενα από την καθημερινότητα των κατοίκων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                        Κέντρο Υγείας:                       Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 6978-331705            (+30) 22370 33001                  (+30) 2237093233                          (+30) 2237022199

     

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP