Αγία Τριάδα

Αγία Τριάδα

Ένα πανέμορφο χωριό με πέτρινα σπίτια, σε μια περιοχή με κερασιές, μηλιές, έλατα, καστανιές και τρεχούμενα νερά. Η Αγία Τριάδα, 35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, είναι η έδρα του Δήμου Κτημενίων και βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Βελουχιού, πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο.

«Πνιγμένη» στο πράσινο σε υψόμετρο 800 μέτρων, η περιοχή παρουσιάζει τουριστική κίνηση, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου.

Η Αγία Τριάδα έχει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή, καθώς εδώ διατηρούνται πολλά παλιά καλοφροντισμένα σπίτια που της προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Η περιήγηση στα σοκάκια του χωριού θα σας γεμίσει μοναδικές εικόνες, καθώς θα δείτε περιποιημένους κήπους, αλλά και την καταπράσινη φύση που το περιβάλλει. Στην περιοχή κυριαρχούν τα έλατα και οι καστανιές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ βρίσκονται και οι κυριότερες πηγές του ποταμού Μέγδοβα.

Εδώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας, είχε την έδρα της η "Σχολή των κοινών Γραμμάτων της Αγίας Τριάδας Αγράφων", που ιδρύθηκε το 1779 από τον Δωρόθεο Βουλισμά, ιερομόναχο από την Ιθάκη.

Στους περιπάτους σας γύρω από το χωριό θα συναντήσετε το νερόμυλο, τη νεροτριβή, το εμφιαλωτήριο νερού και το ιχθυοτροφείο άγριας πέστροφας στο ποτάμι.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 1850, τη Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη με 8.000 βιβλία, το Λαογραφικό Μουσείο και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία το οποίο χτίστηκε από τον ιερομόναχο Γαβριήλ το 1760 και ήταν μεγάλη η προσφορά του κατά την Επανάσταση του 1821.

Στο γειτονικό χωριό Δομιανά, που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την Αγία Τριάδα, βρίσκεται η περίφημη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη στο κάτω μέρος του χωριού, σε γραφικό πλάτωμα απέναντι από τον βραχώδη Κόμπολα και πάνω στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας. Η Μονή διαθέτει ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενδιαφέρουσες αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας του 1787, ενώ πρωτοκτίστηκε, σύμφωνα με τις παραδόσεις και κάποιο γράφημα σε παλιό παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, κατά το 16ο αιώνα. Το μοναστήρι των Δομιανών είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία, με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και την Ορθοδοξία. Τα Δομιανά είναι παραδοσιακός οικισμός με διατηρητέα λιθόκτιστα κτίρια και λιθόστρωτους δρόμους.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22373-50000           (+30) 22370 89161          (+30) 22370 23103                (+30) 2237096220

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP