Προυσός

Προυσός

Παραδοσιακό χωριό στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρυτανίας ανάμεσα στον ορεινό όγκο του Παναιτωλικού όρους και τους ποταμούς Κρικελλαπόταμο και Τρικεριώτη. Ο Προυσός, 42 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, συνδυάζοντας τον πολιτισμικό πλούτο με την ιστορία, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία του νομού, κάτι που οφείλεται και στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Ο Δήμος Προυσού είναι από τα πλέον τουριστικά τμήματα της Ευρυτανίας χάρη  στην άγρια φυσική ο μορφιά, με πολλές τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σημαντικών ιστορικών μνημείων καθώς και του αυξημένου θρησκευτικού τουρισμού που οφείλεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας.

Βγαλμένο σαν από παραμύθι το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στέκει στον γκρεμό του Προυσού. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ και συνδέεται με την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στο ναό φυλάσσεται θαυματουργή εικόνα που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες πιστούς.

Σύμφωνα με την παράδοση τα αστέρια που βρίσκονται πάνω στην εικόνα τα αφιέρωσε στην Παναγία ο Καραϊσκάκης. Μέσα στη μονή λειτουργεί το ιστορικό μουσείο της Μονής Προυσού με σημαντικά εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, χειρόγραφοι κώδικες, τα άρματα του Καραΐσκάκη. Ανά τους αιώνες το μοναστήρι δέχτηκε πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς.

Ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι πάνω σε λόφο βρίσκεται χτισμένο το ρολόι της Μονής. Κάτω από το ρολόι βρίσκεται το μουσείο των ελληνικών γραμμάτων της Ρούμελης, όπου λειτούργησε κρυφό σχολείο το 1821.

Στην περιοχή, δύο χιλιόμετρα από το χωριό Προυσό, θα δείτε το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, ένας μυστικός τόπος όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της περιοχής σε δύσκολες ιστορικές εποχές, κατά την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Στο φαράγγι μπορείτε να συναντήσετε έναν καταρράκτη ύψους 10 μέτρων.

Εδώ καταλήγει ίσως η πιο τουριστική διαδρομή του νομού Ευρυτανίας, η οποία ξεκινάει από την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι. Γύρω από τα ποτάμια, αναπτύσσονται πολλές δραστηριότητες όπως ορειβασία αλλά και άλλα σπορ βουνού. Εδώ μάλιστα γίνεται και η παραγωγή του φημισμένου προσούτο Ευρυτανίας.

Στο Δήμο Προυσού ανήκει και το χωριό Ασπρόπυργος με το παλιό ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Λίγο έξω από το χωριό, στην τοποθεσία «Πόλεμος» βρέθηκαν αντικείμενα παλιού κατεστραμμένου οικισμού. Ο συνοικισμός Παρηγόρι βρίσκεται στην κορυφή απόκρημνης χαράδρας. Άλλο αξιόλογο χωριό του Δήμου είναι η Καστανιά, που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν Άγιος Δημήτριος.

Από εδώ κατάγεται ο Κύριλλος Καστανοφύλλης -διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Προυσού- και οι αγωνιστές του ‘21 Κώστας Βελώτας και Κώστας Καλατζής. Στο χωριό υπάρχουν οκτώ εκκλησίες με ενδιαφέρουσες εικόνες. Στο χωριό Βελωτά υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Λιά και είναι ο τόπος καταγωγής του δολοφονημένου βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                   Κέντρο Υγείας:                Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2237351700           (+30) 2237080722                      (+30) 2237091221            (+30) 22370 23103

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP