Προυσός

Προυσός

Ο Δήμος Προυσού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρυτανίας ανάμεσα στον ορεινό όγκο του Παναιτωλικού όρους και τους ποταμούς Κρικελλαπόταμο και Τρικεριώτη. Ο πληθυσμός του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ανέρχεται σε 1.574 άτομα.

Ο Δήμος Προυσού είναι από τα πλέον τουριστικά τμήματα της Ευρυτανίας χάρη  στην άγρια φυσική ο μορφιά, με πολλές τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σημαντικών ιστορικών μνημείων καθώς και του αυξημένου θρησκευτικού τουρισμού που οφεί λεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισας. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αλεστίων και Σταυροχωρίου δεν έχουν οδική σύνδεση με την έδρα του Δήμου, παρά μόνο μέσω του νομού Αιτωλοακαρνανίας με χωματόδρομο. Ο Προυσός βρίσκεται 41 χλμ. βορειοδυτικά του Καρπενησίου. Στο Δήμο Προυσού ανήκει και το χωριό Ασπρόπυργος με το παλιό ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Λίγο έξω από το χωριό, στην τοποθεσία «Πόλεμος» βρέθηκαν αντικείμενα παλιού κατεστραμμένου οικισμού. Ο συνοικισμός Παρηγόρι βρίσκεται στην κορυφή απόκρημνης χαράδρας. Άλλο αξιόλογο χωριό του Δήμου είναι η Καστανιά, που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν Άγιος Δημήτριος.

Από εδώ κατάγεται ο Κύριλλος Καστανοφύλλης (διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Προυσού) και οι αγωνιστές του ‘21 Κώστας Βελώτας και Κώστας Καλατζής. Στο χωριό υπάρχουν 8 εκκλησίες με ενδιαφέρουσες εικόνες. Στο χωριό Βελωτά υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αι-Λιά και είναι ο τόπος καταγωγής του δολοφονημένου βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP