Ποταμιά

Ποταμιά

Η περιοχή της Ποταμιάς περιλαμβάνει τα εξής χωριά: Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Ανιάδα, Δερμάτι, Καρίτσα, Κλαυσί, Μουζίλο, Νόστιμο, Συγκρέλλο και Χελιδόνα.

Έδρα του Δήμου Ποταμιάς το Μεγάλο Χωριό είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ευρυτανίας και μαζί με το Μικρό και το Παλιό Χωριό συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και έντονη τουριστική κίνηση. Υπάρχει η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια εκκλησία νεόκτιστη, βυζαντινού ρυθμού, του Μεγαλοχωρίτη «Αγίου Γεράσιμου του Νέου», που μαρτύρησε στην Πόλη (3/7/1812). Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται 19 χλμ. νότια του Καρπενησίου, ενώ 2 χλμ. πριν θα συναντήσουμε το Μικρό Χωριό.

Πριν μπούμε μέσο στο χωριό περνούμε από μια όμορφη τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με το ομώνυμο εκκλησάκι. Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις. Θα πάτε στο Γαύρο όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Προυσιώτισσας και ο πε στροφογεννητικός σταθμός.

Αξίζει επίσης να κάνετε μια βόλτα μέχρι το χωριό Νόστιμο, στους πρόποδες του βουνού Καθάρα, περιτριγυρισμένο από άφθονο νερά και πολλές καρυδιές. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα χωριά του Αλή Πασά.

Ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Δήμου είναι το Κλαυσί, που λέγεται πως φέρει το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον "κλαυθμό" όσων απέμειναν μετά την τρομερή καταστροφή του χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανολογείται ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν τα αρχαίο Κάλλιον.

Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδα, ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 5ο αι., με το σπουδαίο ψηφιδωτό του δαπέδου, μήκους 28 μ. και πλάτους 18 μ., με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Εκτός από το σπουδαιότατο ψηφιδωτό δάπεδο διασώθηκαν στον παλαιοχριστιανικό αυτό ναό ένα σύνθρονο και η Αγία Τράπεζα. Επίσης λέγεται ότι στην περιοχή βρέθηκε κι ένα αγαλματάκι χρυσής γουρούνας με τα χρυσά γουρουνάκια της.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                  Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2237351600           (+30) 2237089150                     (+30) 2237025475                 (+30) 2237022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP