Μεγάλο - Μικρό Χωριό

Μεγάλο / Μικρό Χωριό

Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Ευρυτανίας που χαρίζει ηρεμία και γαλήνη στους επισκέπτες του. Το Μεγάλο Χωριό, 17 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα με μια απίστευτη πανοραμική θέα στις κορυφές της Χελιδόνας και στην απέραντη κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη.

Τα παραδοσιακό πέτρινα αρχοντικά σπίτια, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και οι πέτρινες βρύσες του χωριού, προσδίδουν στο μέρος μια γραφικότητα ασύλληπτου κάλλους, που σε συνδυασμό με τη φιλοξενία, τη διάθεση και την ευγένεια των κατοίκων, καθηλώνουν τον επισκέπτη, δημιουργώντας του την ανάγκη για ακόμα μια μελλοντική επίσκεψη σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο. 

Το Μεγάλο Χωριό, μαζί με άλλα διάσπαρτα αμέτρητα πανέμορφα χωριουδάκια, βρίσκεται σε μία καταπράσινη από έλατα περιοχή, η οποία -σύμφωνα με έρευνες της επιτροπής της UNESCO- είναι η πέμπτη στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη σε καθαρότητα, με μηδενική μόλυνση.

Έδρα του Δήμου Ποταμιάς το Μεγάλο Χωριό είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ευρυτανίας. Εδώ θα δείτε πολλά γραφικά δρομάκια, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, καθώς και μια εκκλησία νεόκτιστη, βυζαντινού ρυθμού, του Μεγαλοχωρίτη «Αγίου Γεράσιμου του Νέου», που μαρτύρησε στην Πόλη -3 Ιουλίου 1812.

Δύο χιλιόμετρα από το Μεγάλο Χωριό θα συναντήσετε το Μικρό, όπου είναι εξίσου ένα από τα τουριστικότερα μέρη της περιοχής.

Αποτελείται από το Παλαιό και Νέο Μικρό Χωριό, που βρίσκονται μέσα σ’ ένα σύμπλεγμα απίστευτης ορεινής ομορφιάς, στο σημείο όπου συναντιούνται τα βουνά Βελούχι, Καλιακούδα και Χελιδόνα. Το Παλαιό Μικρό Χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Νέο Μικρό Χωριό.

Το Μικρό Χωριό είναι ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ των ανταρτών του Άρη Βελουχιώτη και 2000 Ιταλών. Οι κατακτητές σε αντίποινα, έκαψαν ζωντανούς και εκτέλεσαν 13 άτομα. Η μάχη αυτή θεωρείται πανευρωπαϊκά ως η πρώτη μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς.

Εντός του χωριού υπάρχει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο όπου παλιότερα λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Μικρού Χωριού. Το μουσείο διαθέτει Αίθουσα προβολών Πολλαπλών Χρήσεων όπου προβάλλονται βίντεο με την ιστορία του χωριού και μία πολύ αξιόλογη βιβλιοθήκη η οποία φιλοξενεί βιβλία Μικροχωριτών και Ευρυτάνων και βιβλία που αναφέρονται στην περιοχή.

Πριν μπείτε στα δύο χωριά θα περάσετε από μια όμορφη τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με το ομώνυμο εκκλησάκι. Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις. Θα πάτε στο Γαύρο όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Προυσιώτισσας και ο πε στροφογεννητικός σταθμός.

Αξίζει, επίσης, να κάνετε μια βόλτα μέχρι το χωριό Νόστιμο, στους πρόποδες του βουνού Καθάρα, περιτριγυρισμένο από άφθονο νερά και πολλές καρυδιές. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα χωριά του Αλή Πασά.

Ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Δήμου είναι το Κλαυσί, που λέγεται πως φέρει το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν και τον "κλαυθμό" όσων απέμειναν μετά την τρομερή Καταστροφή του Χωριού από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Πιθανολογείται ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν τα αρχαίο Κάλλιον. Σημαντικό αξιοθέατο είναι ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22370 80208           (+30) 22370-80180          (+30)  22370-23101                (+30) 2237041207

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP