Κορυσχάδες

Κορυσχάδες

Μικρό, ιστορικό και παραδοσιακό χωριό δέκα λεπτά από το Καρπενήσι, μέσα στο ελατόδασος. Οι Κορυσχάδες, χτισμένοι σε υψόμετρο 940 μέτρων, είναι ένα χωριό της Ελλάδας με φυσική ομορφιά αναλλοίωτη στο χρόνο, όπου έλατα και πλατάνια, παγωμένα νερά και μεγαλοπρεπή βουνά συνθέτουν το σκηνικό.

Οι Κορυσχάδες ονομάστηκαν έτσι από την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς» που σημαίνει περικεφαλαία. Αυτό συνέβη γιατί πολύ κοντά στο χωριό, κατά την αρχαιότητα, λειτουργούσε μεταλλείο από το οποίο εξορυσσόταν το μέταλλο με το οποίο κατασκευάζονταν περικεφαλαίες και όπλα.

Οι Κορυσχάδες θα σας υποδεχθούν στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, τα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια και τον καλοδιατηρημένο οικισμό να αναπτύσσεται αμφιθεατρικά γύρω της. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο, ενώ διαθέτει πέτρινα σπίτια και παλιά ανακαινισμένα αρχοντικά, που έχουν γίνει ξενοδοχεία.

Το πανέμορφο φυσικό τοπίο συνδυάζεται με ταβέρνες με ντόπιες πρώτες ύλες, ζεστά δωμάτια για κάθε τσέπη και μια μακρά ιστορία που ζωντανεύει μέσα από το Μουσείο στον χώρο του σχολείου. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με συλλογή συγγραμμάτων ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται η έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Εκτός από γραφικό χωριό οι Κορυσχάδες είναι και πολύ ιστορικό καθώς συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι γιατί εδώ συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, η Α’ Εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων, την οποία αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.

Στην πλατεία δεσπόζει το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το 1944 η Α Εθνοσυνέλευση. Σήμερα η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται εκεί.

Στον κοντινό λοφίσκο «Παλιόκαστρο» σώζονται ίχνη αρχαίων τάφων και φρουρίου καθώς και απομεινάρια αρχαίου οπλουργείου τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή «Καμίνια». Επίσης στην περιοχή «Κουμάσια» βρίσκεται παλιό μοναστήρι χτισμένο το 1650.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2237021012           (+30) 2237080180          (+30) 22370 89151                (+30) 22370 28100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP