Καρπενήσι

Καρπενήσι

Ένα «νησί» που δεν περιβάλλεται από θάλασσα, αλλά από βουνοκορφές, «πνιγμένο» στην κυριολεξία από έλατα, πεύκα και καστανιές. Το Καρπενήσι, 286 χιλιόμετρα από την Αθήνα χτισμένο στις πλαγιές του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 960 μέτρων, είναι πρωτεύουσα, οδικός κόμβος και πυρήνας οικονομικής ανάπτυξης της Ευρυτανίας και αποτελεί σήμερα το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού.

Το συνθετικό του ονόματός του μπορεί να παραπέμπει σε νησί, που άλλωστε θυμίζει γιατί ξεπροβάλλει μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο, όπως τα νησιά ξεπροβάλλουν μέσα στο γαλάζιο της θάλασσας.

Μοιάζει σαν μια περιοχή ανέγγιχτη από τη βιομηχανοποίηση, η οποία μάλιστα ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1991 ως μια από τις καθαρότερες περιοχές οικοσυστήματος στον πλανήτη.

Θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς κυρίως το χειμώνα που φτάνουν εδώ για χαρούν το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και την παρθένα φύση της Ευρυτανίας, κάνοντας ορειβασία, rafting, canyoning, trekking.

Χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση οι ντόπιοι κρέμασαν το χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Το μέρος όπου το κλίμα ήταν ηπιότερο και το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα θεώρησαν ως καταλληλότερο για την εγκατάστασή τους. Το πόσο δίκιο είχαν φαίνεται σήμερα, όταν φτάνοντας στην πλατεία αισθάνεσαι ότι πας σε άλλο τόπο, αφού ο παγωμένος βορριάς και το «ανεμοσούρισμα» του χιονιού κόβονται και ο καιρός γλυκαίνει απότομα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Καρπενήσι γνώρισε σημαντική ακμή και λειτουργούσε ως εμπορικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Τα χρόνια της Επανάστασης στο Καρπενήσι και τα απάτητα βουνά της Ευρυτανίας έγιναν κέντρο των επαναστατημένων Ελλήνων που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως ορμητήριο.

Στο Καρπενήσι όλα είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με αξιόλογες εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και το Κεφαλόβρυσο όπου θα δείτε τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη. Εκεί ο ήρωας του 1821 έπεσε πληγωμένος θανάσιμα, στις 8 Αυγούστου του 1823.

Στο Κεφαλόβρυσο, μια πανέμορφη περιοχή με γραφικά ταβερνάκια, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας. Από το λόφο του Αγίου Δημητρίου απλώνεται μπροστά μας το Καρπενήσι και το Βελούχι από πάνω, που φαίνεται να αγκαλιάζει προστατευτικά την πόλη. Βόρεια της πόλης και σε απόσταση 11 χιλιόμετρα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου του Βελουχίου. Οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.813 - 2.000 μέτρων, ενώ υπάρχει σαλέ σε υψόμετρο 1.840 μέτρων. Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου αξίζει να επισκεφθούμε το γραφικό χωριό Γοργιανάδες, σε μια ωραία τοποθεσία.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου είναι ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε πλαγιά. Έχει από τους μεγαλύτερους αριθμούς ημερών χιονιού σε όλη την Ευρυτανία και τις χαμηλότερες μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες και φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και εξαιρετικά φασόλια. Αξίζει να επισκεφθείτε την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (1850), τον Πλατανιά, την Κρανιά και τα Παλιάλωνα όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός παλιού υδρόμυλου. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνένης (1887).

Αξίζει ακόμη να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το γραφικό χωριό Βουτύρο που έχει και τα μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού, την Αγία Παρασκευή (1926), βυζαντινού ρυθμού. Ένα ακόμη χωριό που θα σας συνιστούσαμε να επισκεφθείτε είναι τα Φιδάκια. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς το χωριό μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.

Ίσως το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας, με πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και πλακόστρωτους δρόμους. Εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου όπου θα θαυμάσετε το ξύλινο χειροποίητο τέμπλο και το στρωμένο με σκαλιστές πέτρες πάτωμα.

Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή Καστρί, υπάρχουν ίχνη φρουρίου και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Φεύγοντας από το χωριό προς Αγία Βλαχέρνα και μετά από τρία χιλιόμετρα χωματόδρομου βρίσκεται η τοποθεσία Τσαγκαράλωνα, σημείο από το οποίο η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών είναι πανοραμική.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 22373-50000           (+30) 22370 89161          (+30) 22370 23103                (+30) 2237025475

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP