Καρπενήσι

Καρπενήσι

Πρωτεύουσα, οδικός κόμβος και πυρήνας οικονομικής ανάπτυξης της Ευρυτανίας αποτελεί σήμερα το μοναδικό αστικό κέντρο του νομού. Το Καρπενήσι είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχίου, σε υψόμετρο 960 μ., και θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Χτίστηκε στα Βυζαντινά χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση οι ντόπιοι κρέμασαν το χειμώνα από ένα κομμάτι κρέας σε δέντρα τριών διαφορετικών τοποθεσιών της περιοχής. Το μέρος όπου το κλίμα ήταν ηπιότερο και το κρέας αλλοιώθηκε γρηγορότερα θεώρησαν ως καταλληλότερο για την εγκατάστασή τους. Το πόσο δίκιο είχαν φαίνεται σήμερα, όταν φτάνοντας στην πλατεία αισθάνεσαι ότι πας σε άλλο τόπο, αφού ο παγωμένος βορριάς και το «ανεμοσούρισμα» του χιονιού κόβονται και ο καιρός γλυκαίνει απότομα.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Καρπενήσι γνώρισε σημαντική ακμή και λειτουργούσε ως εμπορικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Τα χρόνια της Επανάστασης στο Καρπενήσι και τα απάτητα βουνά της Ευρυτανίας έγιναν κέντρο των επαναστατημένων Ελλήνων που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως ορμητήριο.

Ο Δήμος Καρπενησίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του νομού Ευρυτανίας και συνορεύει με τους νεοσύστατους Δήμους: βόρεια με το Δήμο Κτημενίων, νοτιοδυτικά με το Δήμο Δομνίστας, νότια με το Δήμο Ποταμιάς, δυτικά με τους Δήμους Φραγκίστας και Βίνιανης και ανατολικά με το νομό Φθιώτιδας. Από το 1997 με το Νομοσχέδιο «Καποδίστριας» αποφασίστηκε η συνένωση των ανεξάρτητων κοινοτήτων σε ένα Δήμο. Στον αρχικό Δήμο Καρπενησίου προσαρτήθηκαν οι ακόλουθες κοινότητες: Στένωμα, Παυλόπουλο, Καλεσμένο, Παπαρούσι, Κορυσχάδες, Βουτύρου, Στεφάνι, Φιδάκια, Σελλά, Αγία Βλαχέρνα, Μυρίκη, Άγιος Ανδρέας και Άγιος Νικόλαος (Λάσπη). Το Καρπενήσι απέχει 293 χλμ. από την Αθήνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με αξιόλογες εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και το Κεφαλόβρυσο όπου θα δείτε τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη. Εκεί ο ήρωας του 1821 έπεσε πληγωμένος θανάσιμα, στις 8 Αυγούστου του 1823. Στο Κεφαλόβρυσο, μια πανέμορφη περιοχή με γραφικά ταβερνάκια, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας. Από το λόφο του Αγίου Δημητρίου απλώνεται μπροστά μας το Καρπενήσι και το Βελούχι από πάνω, που φαίνεται να αγκαλιάζει προστατευτικά την πόλη. Βόρεια της πόλης και σε απόσταση 11 χλμ., βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου του Βελουχίου. Οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.813 - 2.000 μ., ενώ υπάρχει σαλέ σε υψόμετρο 1.840 μ. Περίπου 4 χλμ. στα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου αξίζει να επισκεφθούμε το γραφικό χωριό Γοργιανάδες, σε μια ωραία τοποθεσία.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου είναι ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε πλαγιά. ‘Εχει από τους μεγαλύτερους αριθμούς ημερών χιονιού σε όλη την Ευρυτανία και τις χαμηλότερες μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες και φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και εξαιρετικά φασόλια. Αξίζει να επισκεφθείτε την τοποθεσία φυσικής ομορφιάς κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (1850), τον Πλατανιά, την Κρανιά και τα Παλιάλωνα όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός παλιού υδρόμυλου. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του εκ Βουνένης (1887).

Αξίζει ακόμη να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το γραφικό χωριό Βουτύρο που έχει και τα μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού, την Αγία Παρασκευή (1926), βυζαντινού ρυθμού. Ένα ακόμη χωριό που θα σας συνιστούσαμε να επισκεφθείτε είναι τα Φιδάκια. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς το χωριό μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. ‘Ισως το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας, με πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και πλακόστρωτους δρόμους. Εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου όπου θα θαυμάσετε το ξύλινο χειροποίητο τέμπλο και το στρωμένο με σκαλιστές πέτρες πάτωμα. Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή Καστρί, υπάρχουν ίχνη φρουρίου και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Φεύγοντας από το χωριό προς Αγία Βλαχέρνα και μετά από 3 χλμ. χωματόδρομου βρίσκεται η τοποθεσία Τσαγκαράλωνα, σημείο από το οποίο η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών είναι πανοραμική. Στο Καρπενήσι υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή με μπαρ και μαγαζιά με ζωντανή μουσική.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP