Ανατολική - Δυτική Φραγκίστα

Ανατολική - Δυτική Φραγκίστα

Ο Δήμος Φραγκίστας παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τους άλλους Δήμους του νομού αφού βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική. Δεκάδες νησάκια αποτελούν ένα χαριτωμένο διάκοσμο και συμπληρώνουν την εικόνα με ιδανικό τρόπο, διαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως πριν από μερικά χρόνια τα νησάκια αυτά ήταν περήφανες βουνοκορφές, που τώρα κρύφτηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης.

Η ονομασία του Χωριού προήλθε από τους Φράγκους. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό υπήρχε κατά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε διαφορετική θέση από το σημερινό, δηλαδή βορειοδυτικά, στη θέση Παλαιοχώρι. Η Ανατολική Φραγκίστα υπήρξε ένα από τα 20 χωριά του Δήμου (Ναχιγιές) Πολιτοχώριον. Ο Νάχιγιες Πολιτοχώριον με άλλους τρείς Δήμους (Σοβολάκου - Απόκορου και Βλαχοχωρίων) ανήκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του 1499 στον Καζά - επαρχία του Καρπενησίου. Τα σπουδαιότερα από τα 20 χωριά του Ναχιγιέ Πολιτοχωρίων όταν η Φραγκίστα, η Βίνιανη, ο Μαραθιάς, το Στένωμα, το Παυλόπουλο κ.λ.π. Τα χωριά αυτά ονομάστηκαν Πολιτοχώρια διότι οι κάτοικοι τους ξενιτεύονταν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού. Για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση το χωριό συνεστήθη ως κοινότητα Μεγάλης Φραγκίστας.

Η σημερινή Δυτική Φραγκίστα αποτελούσε οικισμό της Μεγάλης Φραγκίστας. Το 1915 τα χωριά Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα χωρίστηκαν σε δύο κοινότητες και αποτελούν γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού και του γένους. Στην Ανατολική Φραγκίστα βρίσκονται δύο από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ευρυτανικής γης η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 6979228588           (+30) 22370 25100          (+30) 22370 22199                 (+30) 22370 95381 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP