Δομνίστα

Δομνίστα

Οι διοικητικές περιφέρειες των Δημοτικών Διαμερισμάτων (Κρίκελλο, Ψιανά, Στάβλοι, Δομνίστα και Ροσκά) βρίσκονται μέσα στην υψηλή ζώνη της λεκάνης απορροής του Κρικελλοπόταμου, ενώ αυτά της Μεσοκώμης και της Άμπλιανης απορρέουν στον Εύηνο ποταμό. Η Δομνίστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου με 394 κατοίκους. Στην πλατεία του υπάρχουν 3 μεγάλα πλατάνια και βρύσες με άφθονο κρύο νερό.

Στη Δομνίστα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Φαντίνο, που ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στον Ευρυτανικό χώρο κατά την αρχαιότητα. Εδώ επίσης, τον Ιούνιο του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε επίσημα, στην πλατεία του χωριού, τον ένοπλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται σχετικές εκδηλώσεις στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Η Δομνίστα βρίσκεται 37 χλμ. νότια από το Καρπενήσι.

Πανέμορφη είναι η τοποθεσία του Προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό, που προσφέρει πανοραμική θέα, καθώς και η τοποθεσία "Ζηρέλι", πριν το συνοικισμό Σκοπιά. Η ομορφιά του τοπίου σε όλη τη διάρκεια του έτους και η πολυμορφία της χλωρίδας και της πανίδας προσδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Σημαντικό πλεονέκτημα για το δήμο είναι η διέλευση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία διασχίζει τις Άλπεις και διατρέχει τη χώρα μας μέσω της οροσειράς της Πίνδου για να καταλήξει στη Κρήτη. Το μονοπάτι Ε4 διέρχεται στο νομό Ευρυτανίας από τα άγραφα και διασχίζει το Δήμο Δομνίστας μέσω της επαρχιακής οδού Κρικέλλου - Δομνίστας - Ψηλού Σταυρού. Χαρακτηριστικό επίσης της περιοχής είναι το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια που παρόλο που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP