Δομνίστα

Δομνίστα

Ένα μικρό χωριό του Δήμου Καρπενησίου, περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση με έλατα και πανύψηλες βουνοκορφές. Η Δομνίστα, 35 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, πολύ κοντά στα όρια με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον μύθο, κατά την περίοδο των Φράγκων Ιπποτών, η αρχόντισσα Δόμνα συντετριμμένη από την απώλεια της κόρης της, Δομνίστας, έδωσε στο μικρό αυτό χωριό το όνομα της. Ένα όνομα που έμεινε για χρόνια χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων.

Το 1821 βρήκε εκεί καταφύγιο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του χωριού είναι η κήρυξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη, ηγέτη του ΕΛΑΣ, του αντάρτικου σώματος του EAM, το 1942.

Στη μέση του χωριού, θα δείτε τη μικρή πλατεία με τα καφενεδάκια της, αλλά και τα τρία μεγάλα πλατάνια και βρύσες με άφθονο κρύο νερό, ενώ θα γνωρίσετε και το περίφημο θρησκευτικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και τη «γιορτή του τσίπουρου» στα τέλη του Οκτώβρη.

Αξίζει να δείτε την ιστορική γέφυρα του Κρικελλοπόταμου στον κεντρικό δρόμο του χωριού, τους παλιούς νερόμυλους και τα αλώνια κρυμμένα στις πλούσιες δασικές εκτάσεις, τις λιμνούλες και τα γραφικά εκκλησάκια, κάποια μισογκρεμισμένα αρχοντικά που μαρτυρούν την αίγλη αυτού του τόπου ανά τους αιώνες.

Στη Δομνίστα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Φαντίνο, που ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στον Ευρυτανικό χώρο κατά την αρχαιότητα.

Πανέμορφη είναι η τοποθεσία του Προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό, που προσφέρει πανοραμική θέα, καθώς και η τοποθεσία "Ζηρέλι", πριν το συνοικισμό Σκοπιά. Η ομορφιά του τοπίου σε όλη τη διάρκεια του έτους και η πολυμορφία της χλωρίδας και της πανίδας προσδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σημαντικό πλεονέκτημα για το δήμο είναι η διέλευση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία διασχίζει τις Άλπεις και διατρέχει τη χώρα μας μέσω της οροσειράς της Πίνδου για να καταλήξει στη Κρήτη. Το μονοπάτι Ε4 διέρχεται στο νομό Ευρυτανίας από τα άγραφα και διασχίζει το Δήμο Δομνίστας μέσω της επαρχιακής οδού Κρικέλλου - Δομνίστας - Ψηλού Σταυρού. Χ

αρακτηριστικό επίσης της περιοχής είναι το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια που παρόλο που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                    Κέντρο Υγείας:                  Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 2237351400           (+30) 2237022233                       (+30) 2237092209             (+30) 22370 23103

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP