Άγραφα

Άγραφα

Το πιο μυστικό χωριό της Ευρυτανίας, ενας αλλιώτικος προορισμός που θυμίζει αυθεντική ελληνική επαρχία. Τα Άγραφα, 68 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 350 από την Αθήνα, είναι ένα χωριό χτισμένο σε ένα οροπέδιο 880 μέτρων και περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια.

Γύρω από τα Άγραφα υπάρχουν πολλά φαράγγια που στολίζουν τον ποταμό αγραφιώτη και τους παραποτάμους του. Φτάνοντας εδώ θα καταλήξετε σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε στη μέση του χωριού, μπροστά από το Δημαρχείο των Αγράφων. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πλατεία με τις πλάκες και τα πλατάνια που στέκουν εκεί για αιώνες.

Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Είναι από το 1832 η έδρα του Δήμου Αγράφων. Κάηκε από τους Ιταλούς το 1942 για αντίποινα και το μόνο κτίριο που έμεινε είναι το σημερινό Δημαρχείο στο κέντρο του Χωριού (παραδοσιακό κτίριο από το 1921).

Πιθανότερη εκδοχή είναι το όνομα της περιοχής να προέρχεται από το αρχαίο Ελληνικό φύλο των Αγραίων, που κατοικούσε κυρίως μεταξύ των ποταμών Αχελώος και Αγραφιώτης. Το όνομα των Αγραίων προκύπτει από τη λέξη «άγρα», δηλαδή «κυνήγι» και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι προστάτιδα Θεά των Αγραίων ήταν η Αγραία Άρτεμις, η Θεά του κυνηγιού.

Σύμφωνα με μία διαδεδομένη προφορική παράδοση η περιοχή απέκτησε το όνομά της εξαιτίας της αδυναμίας των αρχών -των Τουρκικών αρχών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας- να εισπράξουν φόρους, οπότε διέγραψαν την περιοχή από τους φορολογικούς καταλόγους, εξ’ ου και Άγραφα, δηλαδή μη εγγεγραμμένα.

Σήμερα είναι ένα οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες και παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Στην θέση «Άνεμος» λειτουργεί ο παραδοσιακός νερόμυλος του Κιτσιά που έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής. Οι επισκέπτες εκτός το πανέμορφο περιβάλλον, απολαμβάνουν την παραδοσιακή φιλοξενία και τα οικολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στα Άγραφα αξίζει να διασχίσετε το Πετρογέφυρο, στην αρχή του χωριού, και να θαυμάσετε τον ποταμό Αγραφιώτη από ψηλά, η ύπαρξη του οποίου μετράει πάνω από 150 χρόνια, να κάνετε βόλτα στο νερόμυλο του χωριού, να απολαύσετε την καλύτερη θέα του χωριού, περπατώντας μισή ώρα μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα, στο ψηλότερο σημείο του χωριού και να θαυμάσετε τον φωτισμένο αδριάντα του Αντώνη Κατσαντώνη, πρωτεργάτη της επανάστασης του 1821 και δασκάλου του Καραϊσκάκη, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:                        Κέντρο Υγείας:                  Πυροσβεστικό Κέντρο:
(+30) 22373 51318           (+30) 22370 33001                        (+30) 2237093233               (+30) 2237022199

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP