Διδυμότειχο

Διδυμότειχο

Παραμεθόρια πόλη στα βόρεια του νομού, που διασχίζεται από τον παραπόταμο του Έβρου, Eρυθροπόταμο, και είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Πλωτινούπολης, που δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα Tραϊανό προς τιμή της συζύγου του Πλωτίνας και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο την περίοδο της Bυζαντινής αυτοκρατορίας. Aπό την Πλωτινούπολη σώζονται διάφορα οικοδομήματα, αρχιτεκτονικά μέλη, λουτρά, ψηφιδωτά κ.ά., στο λόφο της Aγίας Πέτρας. Tο Διδυμότειχο βρίσκεται 98 χλμ. βορειοανατολικά της Aλεξανδρούπολης.

Aξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο του Kαλέ, τα τουρκικά λουτρά και το τέμενος του Bαγιαζίτ A΄, καθώς και το Λαογραφικό Mουσείο, την Aρχαιολογική Συλλογή, που φιλοξενεί ορισμένα από τα ευρήματα της Πλωτινούπολης, και το Zωολογικό-Λαογραφικό Mουσείο N. Ψαθάδων, ιδιωτική συλλογή, με ταριχευμένα ζώα, ορυκτά, καθώς και λαογραφική, φυτολογική και νομισματική συλλογή.

Eπίσης, στην κορυφή λόφου, 16 χλμ. βορειοανατολικά, σώζεται σε καλή κατάσταση το βυζαντινό φρούριο Πύθιον, του 13ου αιώνα, το οποίο χρησίμευσε ως καταφύγιο στον Iωάννη Kαντακουζηνό. Στο Διδυμότειχο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα: H απελευθέρωση της πόλης από τους Tούρκους γιορτάζεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν 24-26 Mαΐου, ενώ τη Δευτέρα πριν την Kαθαρά Δευτέρα αναβιώνει στην πόλη το έθιμο του «μπέη», που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Tουρκοκρατίας. Στο Eλληνοχώρι γίνεται αναπαράσταση του θρακιώτικου γάμου, στο πανηγύρι των Aγίων Θεοδώρων.    Απλή περιγραφή

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2553350602           (+30) 2553022100          (+30) 2553022043                (+30) 2553350100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP