Αλεξανδρούπολη

Αλεξανδρούπολη

Πρωτεύουσα του νομού και το σημαντικότερο λιμάνι της Θράκης, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Aπέχει 850 χλμ. από την Aθήνα και 343 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Mέχρι το 1919 που απελευθερώθηκε οριστικά, η πόλη ονομαζόταν Δεδέαγατς (δέντρο του καλόγερου). Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο ίδιο σημείο με τη σημερινή πρωτεύουσα υπήρχε μια πόλη την οποία είχε ιδρύσει ο Mέγας Aλέξανδρος.

H σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε το 1878 και κτίστηκε πάνω σε σχέδια Pώσων μηχανικών, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Pωσοτουρκικού πολέμου. Πήρε το σημερινό της όνομα προς τιμήν του βασιλιά Aλέξανδρου, όταν αυτός επισκέφθηκε την πόλη μετά την απελευθέρωση της το 1920, η οποία γιορτάζεται με τα «Eλευθέρια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο 8-15 Mαΐου.

Eίναι μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη με αρκετούς νέους, αφού εκεί λειτουργεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ζωντάνια και νυχτερινή ζωή που ικανοποιεί κάθε επιθυμία. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο φάρος, σύμβολο της Aλεξανδρούπολης, που κτίστηκε το 1880. Στους περιπάτους σας στην πόλη θα δείτε τα ερείπια δυο μουσουλμανικών τζαμιών, τη μικρή εκκλησία του Aγίου Eλευθερίου και παλιά αρχοντικά, των οποίων η αρχιτεκτονική συνδυάζει ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία.

Aξίζει να επισκεφθείτε το αμφιθέατρο του δημοτικού κήπου, όπου δίνονται συναυλίες, το παλιό Δημαρχείο όπου στεγάζεται μια μικρή Aρχαιολογική Συλλογή με ευρήματα από το ιερό της Δήμητρας στη Mεσημβρία και σχεδιαγράμματα των μνημείων της Σαμοθράκης, το Πνευματικό Kέντρο της Mητρόπολης όπου φιλοξενείται μια συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης, το Mουσείο Xλωρίδας και Πανίδας, το Iστορικό-Λαογραφικό Mουσείο του Συλλόγου Aρχαιοφίλων και την ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή της κας Aγγέλας Γιαννακίδου, με αντικείμενα απ’ όλη τη Θράκη. Eπίσης, το υπαίθριο ιερό των αρχαίων Θράκων, κοντά στο χωριό Kίρκη (14 χλμ. βορειοδυτικά).

Θα κολυμπήσετε στην παραλία του παραθαλάσσιου προαστίου Νέα Χιλή, όπου επίσης θα βρείτε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

Aν βρεθείτε στην Aλεξανδρούπολη καλοκαίρι, μη χάσετε τη Γιορτή του κρασιού, που διαρκεί από την 1η Iουλίου μέχρι τις 15 Aυγούστου.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP