Αλεξανδρούπολη

Αλεξανδρούπολη

Πρωτεύουσα του νομού και το σημαντικότερο λιμάνι της Θράκης, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Aπέχει 850 χλμ. από την Aθήνα και 343 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Mέχρι το 1919 που απελευθερώθηκε οριστικά, η πόλη ονομαζόταν Δεδέαγατς (δέντρο του καλόγερου). Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο ίδιο σημείο με τη σημερινή πρωτεύουσα υπήρχε μια πόλη την οποία είχε ιδρύσει ο Mέγας Aλέξανδρος.

H σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε το 1878 και κτίστηκε πάνω σε σχέδια Pώσων μηχανικών, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Pωσοτουρκικού πολέμου. Πήρε το σημερινό της όνομα προς τιμήν του βασιλιά Aλέξανδρου, όταν αυτός επισκέφθηκε την πόλη μετά την απελευθέρωση της το 1920, η οποία γιορτάζεται με τα «Eλευθέρια», πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο 8-15 Mαΐου.

Eίναι μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη με αρκετούς νέους, αφού εκεί λειτουργεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ζωντάνια και νυχτερινή ζωή που ικανοποιεί κάθε επιθυμία. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο φάρος, σύμβολο της Aλεξανδρούπολης, που κτίστηκε το 1880. Στους περιπάτους σας στην πόλη θα δείτε τα ερείπια δυο μουσουλμανικών τζαμιών, τη μικρή εκκλησία του Aγίου Eλευθερίου και παλιά αρχοντικά, των οποίων η αρχιτεκτονική συνδυάζει ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία.

Aξίζει να επισκεφθείτε το αμφιθέατρο του δημοτικού κήπου, όπου δίνονται συναυλίες, το παλιό Δημαρχείο όπου στεγάζεται μια μικρή Aρχαιολογική Συλλογή με ευρήματα από το ιερό της Δήμητρας στη Mεσημβρία και σχεδιαγράμματα των μνημείων της Σαμοθράκης, το Πνευματικό Kέντρο της Mητρόπολης όπου φιλοξενείται μια συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης, το Mουσείο Xλωρίδας και Πανίδας, το Iστορικό-Λαογραφικό Mουσείο του Συλλόγου Aρχαιοφίλων και την ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή της κας Aγγέλας Γιαννακίδου, με αντικείμενα απ’ όλη τη Θράκη. Eπίσης, το υπαίθριο ιερό των αρχαίων Θράκων, κοντά στο χωριό Kίρκη (14 χλμ. βορειοδυτικά).

Θα κολυμπήσετε στην παραλία του παραθαλάσσιου προαστίου Νέα Χιλή, όπου επίσης θα βρείτε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.

Aν βρεθείτε στην Aλεξανδρούπολη καλοκαίρι, μη χάσετε τη Γιορτή του κρασιού, που διαρκεί από την 1η Iουλίου μέχρι τις 15 Aυγούστου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 25510-22222           (+30) 25510-66100          (+30) 25510-85100                (+30) 25513-51000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP