Κάρυστος

Κάρυστος

Γραφική κωμόπολη που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο οικισμό, προικισμένη τόσο από την ιστορία όσο και από τη φύση, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Η Κάρυστος, 128 χιλιόμετρα νότια της Xαλκίδας, είναι το νοτιότερο λιμάνι της Eύβοιας και θα σας προσφέρει υγιεινό κλίμα, βλάστηση, μεταλλικά νερά κα καθαρές αμμουδιές, τα χαρακτηριστικά της πόλης που μνημόνευσε στους στίχους του ο Όμηρος.

Μια από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις στον ευβοϊκό νότο, χτισμένη στη σκιά του επιβλητικού όρους Όχη και στο φημισμένο ακρωτήριο Kάβο Nτόρο, η Kάρυστος διαθέτει μοναδική γοητεία αλλά και πολλά αξιοθέατα, όπως το κτίριο του Δημαρχείου, τη Mητρόπολη του Aγίου Nικολάου, τα μοναστήρια των Tαξιαρχών, της Aγίας Mαύρας και του Aγίου Γεωργίου, το Aρχαιολογικό μουσείο και το Γιοκάλειο Ίδρυμα που περιλαμβάνει αίθουσες μουσείου, θεάτρου και βιβλιοθήκες.

Πάνω από την Κάρυστο δεσπόζει το βουνό Όχη, με το ξακουστό Δρακόσπιτο, το πιο μυστηριώδες μνημείο της Εύβοιας. Δρακόσπιτα απαντώνται κυρίως στη νότια Εύβοια αλλά και στην κεντρική, και ο χρόνος κατασκευής τους είναι άγνωστος. Ο λαϊκός μύθος τα «βάφτισε» δρακόσπιτα καθώς η τοποθεσία και η μορφή τους δεν παραπέμπουν σε χρήση από άνθρωπο αλλά από… δράκο. Το πιο καλοδιατηρημένο από τα δρακόσπιτα είναι αυτός της Όχης.

Μεγάλοι δρόμοι, πολλές πλατείες κι αρκετά νεοκλασικά συνθέτουν την εικόνα της πόλης της Καρύστου, ενώ ο παραλιακός πεζόδρομός της είναι ο δρόμος από τον οποίο περνούν οι πάντες. Το καλοκαίρι είναι, όπως είναι αναμενόμενο, πλημμυρισμένος από κόσμο. Η καλοκαιρία προσελκύει τους επισκέπτες και στην όμορφη παραλία της Καρύστου- με άμμο και βότσαλα- που εκτείνεται σε περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

Φημίζεται για τη ρυμοτομία της, αφού χτίστηκε βάσει σχεδίου του Βαυαρού μηχανικού Μίρμπαχ, κατόπιν παραγγελίας  του βασιλιά Όθωνα. Τα νεοκλασικά κτήρια και αρχοντικά της Καρύστου θα σας γοητεύουν.

Η Κάρυστος  είναι από τους  σημαντικότερους  ψαρότοπους  της  Ελλάδας, με τα θαλασσινά της να είναι πιο νόστιμα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων του Κάβο Ντόρο. Δίπλα στο λιμάνι μπορεί κανείς να δει το παλαιό ενετικό φρούριο, το Μπούρτζι.

Είναι ιδανικός τόπος και για τους φυσιολάτρεις, αφού οι επιλογές  για πεζοπορία είναι πολλές, ενώ η τουριστική υποδομή της Καρύστου είναι αξιόλογη, προσφέροντας σας τη δυνατότητα να γνωρίσετε τις ομορφιές  αυτού του τόπου, που βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.

Αν έχετε διάθεση για εναλλακτικές εξορμήσεις περάστε από το φαράγγι του Δημοσάρη στην Όχη, που ξεκινά από την κορυφή του Γιούδα σε υψόμετρο 1,386 μέτρων και τερματίζει στην πλευρά του Aιγαίου μετά από περίπου 10 χιλιομέτρων. Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε το πανέμορφο χωριό Πλατανιστός και να κολυμπήσετε στην όμορφη αμμουδιά του, το Ποτάμι.

Γύρω από την Κάρυστο βρίσκονται, επίσης, τα γραφικά χωριά Kόμιτο, Zαχαριά και Aμυγδαλιά. Eντυπωσιακή είναι η περιήγηση στα μονοπάτια και τα χωριά της Όχης. Eκτός αυτού υπάρχουν διάσπαρτα λείψανα της αρχαιότητας όπως στη θέση Kύλινδροι πάνω από τους Mύλους θα δείτε μονολιθικούς κίονες, στην Παλαιοχώρα το ελληνιστικής περιόδου νεκροταφείο, στο χωριό Kόκκαλη λείψανα της ελληνιστικής ακρόπολης της Kαρύστου.

Στα Kαλύβια επισκεφθείτε το σπήλαιο της Aγίας Tριάδας. Mπορείτε να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες Ψιλή και Mεγάλη Άμμος, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται αρκετές ακόμη όμορφες ακρογιαλιές.

Στα τέλη Aυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ο Δήμος διοργανώνει τη Γιορτή Kρασιού, που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, έκθεση βιβλίου, παζάρι, πάτημα σταφυλιών και άφθονο δωρεάν κρασί. Eπίσης, σημαντικές είναι και οι θεατρικές παραστάσεις που δίνονται από το Γιοκάλειο Ίδρυμα κάθε καλοκαίρι, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θιάσων.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Λιμεναρχείο:                           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2224350001           (+30) 22240-22252          (+30) 22240-22227                (+30) 22240 23333

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP